Hopp til innhold

Nå skinner stjerna over taket til Jordmor-Matja

17-årige Ahmad fra Afghanistan tente stjerna 27 meter over bakken ved Alf Prøysens barndomshjem i Ringsaker. Tenningen av Prøysenstjerna «over taket der a Jordmor-Matja bor» markerer slutten på jubileumsåret.

Prøysenstjerna

DRA KRAKKEN BORTÅT GLASET: Stjerna kan ses fra inne i Prøysenstua, «over taket der a Jordmor-Matja bor».

Foto: David Bjåland / NRK

Ahmad Samandari

HÅP: Ahmad Samandari fra Afghanistan tente stjerna. Hans flyktninghistorie skal understreke symbolikken i stjerna.

Foto: Prøysenhuset

Prøysenstjerna er en folkegave, og ble reist til Alf Prøysens 100-års fødselsdag 23. juli i år. På datoen Prøysen døde, 23. november, ble stjerna tent for første gang foran et par hundre frammøtte i øsende regnvær.

Det var Ahmad Shuh Samandari som koblet til strømmen søndag kveld. Han flyktet fra krigsherjede Afghanistan som åtteåring, og kom til Ringsaker i 2012.

– Det var veldig spennende og en kveld med stor betydning for meg. Jeg føler meg heldig, sier Ahmad, som i dag går på videregående skole og er leder av Changemaker Ringsaker.

Initiativtakerne mener Ahmads historie forteller ideen bak stjerna, «Håpets stjerne», og at stjerna skal motivere og inspirere andre til å jobbe for sine mål og håp.

Et landemerke på Rudshøgda

Rudshøgda og Hedmark får en ny attraksjon med den skinnende stjerna, som skal være godt synlig fra E6. Stjerna er plassert 100 meter fra Prøysenstua, husmannsplassen der Alf Prøysen vokste opp, og kan ses fra inne i stua.

«...prøve finne leia der julestjerna er,
den blankeste ta alle, hu er så klar og stor
– du ser a over taket der a Jordmor-Matja bor.»

Fra Julekveldsvisa av Alf Prøysen

Selve Prøysenstjerna er i epoksy og glassfiber og er i underkant av fire meter høy, og tre meter bred. Den er laget av kunstner Linda Bakke fra Stange og produsert av Molstad Modell og Form i Moelv, mens den 27 meter høye søyla er levert av Moelven Limtre.

Prøysenåret avsluttet

Prøysen-året ble avsluttet med festforestilling i Oslo søndag kveld, med kong Harald, statsminister Erna Solberg, kulturminister Thorhild Widvey og Prøysens familie til stede i Det Norske Teatret. På scenen sto blant andre Heidi Gjermundsen Broch, Karin Krog, Frida Ånnevik, Maj Britt Andersen, Lars Lillo-Stenberg, Åse Kleveland og Ingrid Olava.

– Det har vært et fantastisk Prøysen-år med en storstilt feiring og arrangementer på små og store scener over hele landet, sier Sylvia Brustad, som har ledet jubileumskomiteen.

«Hu er så snill den stjerna, hu blonke’, kan du sjå?»

Fra Julekveldsvisa av Alf Prøysen

Hun trekker fram ferieringen av Prøysens 100-årsdag i Ringsaker 23. juli som et høydepunkt. Det var også dagen et nytt Prøysenhus ble åpnet.

– At Arthur Buchardt fikk satt opp et nytt Prøysenhus var en stor gave som alle var veldig takknemlige for, sier Brustad til NTB.

Hun karakteriserer markeringen av Prøysen-året som en stor dugnad, der svært mange har bidratt.

– Det har vært en feiring som Prøysen virkelig fortjener. Jeg tror ikke det er noen annen forfatter som sitter i så manges hjerter og hjerner i den norske befolkning, som Alf Prøysen, sier Brustad.

Prøysenstjerna

LANDEMERKE: Stjerna ble reist i forbindelse med Prøysens 100-årsdag i sommer.

Foto: Anne Kari Løberg


Flere saker fra Innlandet