Hopp til innhold

Motivet gjør denne mynten spesiell

HAMAR (NRK): En av de første middelaldermyntene med riksvåpenet på er funnet.

Middelaldermynt fra 1200-tallet med riksvåpenet på.

RIKSVÅPEN: Tre sjeldne mynter, preget av tre norske konger, ble funnet på to gårder i Hamar i vår og i sommer.

Foto: Øivind Moe
Myntene er funnet på to gårder i Hamar i 2019. De er sjeldne og godt bevart. Myntene er preget av tre norske konger, en far og to sønner.

– Man blir jo litt euforisk, sier metallsøker Øivind Moe i Hamar.

Euforiske, eller i alle fall veldig begeistret, er de også på Kulturhistorisk museum i Oslo. De har foreløpig fått inn en av de tre myntene til vurdering, den med riksvåpenet på.

– Det er et veldig godt bevart eksemplar. Vi syns det er fantastisk interessant og morsomt, sier rådgiver Olav Elias Gundersen.

Øivind Moe med metallsøker på et jorde i Hamar.

SJELDENT FUNN: Øivind Moe har drevet med metallsøking siden 2016, men dette er første gang han har funnet norske mynter fra middelalderen.

Foto: Kristian Karset Broen

Han forteller at de har noen eksemplarer av denne mynten, men den er relativt sjelden. Dette er også den første mynten med riksvåpenet på.

På den ene siden har mynten en skrift i kanten rundt, der det står Eirik Magnusson, Rex Norveg (Konge av Norge) og så har den et våpenskjold med løven og øksa. På den andre siden har den et kors og noen kristne innskrifter rundt.

– Vi regner med at den ble utmyntet rundt 1285 til 1290. Det var en helt vanlig mynt, en penning, og den kom nok ut i store kvanta og ble trolig brukt over hele landet, sier Olav Elias Gundersen.

Biter til puslespillet

For dem er det uhyre viktig at de får inn slike mynter når de blir funnet av private som driver med metallsøking rundt om i landet. Det er de avhengig av for å kunne forske og finne ut mer.

– Når vi uttaler oss om økonomiske forhold, spesielle myntforhold eller menneskelig aktivitet i fortida, så støtter vi oss på denne typen funn. Hver gang vi får inn mynter, er det som å få flere biter til puslespillet, sier Gundersen.

Tre norske konger

Øivind Moe fant mynten med riksvåpenet på en gård i Hamar i april. Han har drevet med metallsøking siden 2016 og funnet over 160 oldsaker. Men dette var hans første middelaldermynt.

Bare 14 dager senere fant han en til på nabogården, og så enda en. Alle tre preget med norske konger, far og sønner.

Kulturhistorisk museum

HISTORISK: Kulturhistorisk museum i Oslo er svært glade for å få inn middelaldermynter som blir funnet rundt om i landet.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Den jeg fant på nabogården sto det Hertug Håkon Magnusson på. Og den siste sto det Magnus Lagabøte på. Alle myntene er enkeltvis svært sjeldne, men å finne tre mynter preget av far og to sønner i løpet av kort tid er vel helt unikt, sier Øivind Moe.

Nå venter han spent på tilbakemeldingen fra kulturhistorisk museum når myntene er ferdig behandlet og konservert.

Jakter på historien

Alle myntfunn med metallsøker er statens eiendom hvis myntene er eldre enn fra 1650, og må leveres til fylket. Øivind Moe og grunneieren kommer til å få betalt for funnene, men det er slett ikke det som driver ham.

– Jeg kaller det ikke skattejakt, men historiejakt. Man graver i jorda og finner noe helt unikt. Det er veldig spennende, sier han.

Kulturhistorisk museum har ikke har vurdert mynten grundig ennå, men Olav Elias Gundersen tror den er verdt ganske mye.

– Det ser ut til å være et veldig pent bevart eksemplar. Verdien kan fort komme opp i noen titusen kroner, sier han.