Hopp til innhold

Lover framgang i utslippssak

Fylkesmannen i Oppland kritiseres for ikke å ha gjort nok for å hindre utslipp fra det nedlagte industriområdet til tidligere Toten Cellulose i Gjøvik. – Saken er komplisert, men vi regner med å komme langt i vår, sier fylkesmiljøvernsjefen.

Tomta til den tidligere bedriften Toten Cellulose

Utslippene ved den gamle Toten Cellulose-tomta i Hunndalen har vært gjenstand for kritikk i flere år. Nå lover Fylkesmannen framgang i saken.

Foto: Dag Kessel / NRK

Bjørn Frøsaker

Bjørn Frøsaker, leder i Naturvernforbundet i Gjøvik, Toten og Land.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Det er tragisk. Dette er en eiendom kommunen har sittet med siden bedriften gikk konkurs og det er deretter solgt videre. Utslippene går til befolkningens drikkevannskilde, kommunen burde vært mer aktiv i å ivareta befolkningens interesser, sier Bjørn Frøsaker, lederen i Naturvernforbundet i Gjøvik, Toten og Land.

Han mener at både Gjøvik kommune og fylkesmannen har sviktet i behandlingen av miljøgiftene som renner ut fra den gamle industritomta til Toten Cellulose i Hunndalen på Gjøvik.

– Det må da vel være mulig å sette seg ned og få på plass en løsning. Jeg tror at så lenge ingen etterspør noe her, så ligger det i en skuff til noen spør. Da blir det gjort litt og deretter lagt ned igjen i kommuneskuffa.

– Dialogen stoppa opp

Avdelingsleder for forvaltning og miljø i Gjøvik kommune, Marit Skjel, mener at kommunen ikke kan lastes for forsinkelsen i behandlingen av utslippene ved den gamle fabrikken.

Marit Skjel

Avdelingsleder for forvaltning og miljø i Gjøvik kommune, Marit Skjel.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Kommunen er skuffa over framdriften. VI har hatt bra dialog med Fylkesmannen tidligere, men den har dessverre stoppa opp. Det er Fylkesmannen som er den formelle myndigheten, det er viktig å påpeke.

I 2006 slo en konsulentrapport fast at farlige miljøgifter renner ut i Hunnselva og videre ut i Mjøsa. I 2007 sa det daværende Statens forurensningstilsyn det samme. I 2008 beklaget fylkesmannen i Oppland at det hadde vært sommel i saken og sa at dette kunne vært bedre framdrift.

Deretter har det vært konflikter om hvorvidt det er kommunen eller private eiere som har ansvaret for å rydde opp. I oktober i fjor fikk tomta nye eiere, men fylkesmannen har ennå ikke kommet med noe pålegg om opprydning. Nå lover miljøvernsjefen raskere behandling.

Lover endring i vår

– Det er en gang slik at det har vært en lang og komplisert sak, med mange eiere og juridiske og faglige utfordringer. Vi har brukt lang tid på dette og oppdatere kunnskapen og få på plass fagrapporter for hvor utslippene er og hva de gjør. Vi må bare beklage at det har tatt tid, men vi har satt ekstra trykk på dette etter årsskiftet og regner med å komme langt i løpet av våren, sier fylkesmiljøvernsjef i Oppland, Vebjørn Knarrum.

Vebjørn Knarrum

Fylkesmiljøvernsjef, Vebjørn Knarrum.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Han har forståelse for at åtte år kan oppleves som lang tid for behandling av en utslippssak.

– Det kan jo ikke fortsette i det uendelige, vi er opptatt av at vi må bestemme oss. Nå sitter vi med nok kunnskap til å kunne utforme pålegg og bestemme hvilke eiendommer vi skal gripe an. Nå gjelder det å bruke den juridiske kompetansen vi har, vi er ikke så langt unna å avslutte denne saken, sier Knarrum.

Hos Miljødirektoratet følges det med på utviklingen i saken.

– Vi vil sikre oss at det skjer en fremdrift i saken. Det er viktig at vi kommer videre, men samtidig har vi forståelse for at dette har vært en komplisert sak, med mange grunneiere involvert over lang tid, forteller sjefingeniør Rita Vigdis Hansen.

Flere saker fra Innlandet