Lei av gubbevelde

Tove Haugli (Ap) slutter som ordfører etter bare fire år. Hersketeknikker og gubbevelde er noen av grunnene til at hun slutter.

Tove Haugli
Foto: Nord-Fron kommune

Tove Haugli ble den første kvinnelige ordføreren i Nord-Fron ved forrige valg. Hersketeknikker fra ringrever i politikken og slibrige brev og meldinger fra mannlige politikere har bidratt til å gjøre livet som politiker vanskelig. Det skriver avisa Gudbrandsdølen Dagningen . Dermed slutter nok en kvinnelig ordfører i Oppland.

En kan bli helt oversett, folk hilser ikke, de glemmer å gi deg ordet, det blir mange gode råd. Dette er ikke noe trivelig å oppleve.

Tove Haugli, avtroppende ordfører i Nord-Fron

Tove Haugli sier at det er flere grunner til at hun slutter som aktiv politiker i Nord-Fron.

– Det er ting som går på mitt private liv og det er ting som går på det å være politiker.

– En spesiell jobb

– Det å være politiker er ingen jobb, det er en livsstil. Du har aldri fri og du står i spissen for mange ting, sier Haugli.

Gubbevelde

Haugli nevner "gubbevelde" som en av årsakene til at hun slutter.

– En ser tidligere politikere som trekker i trådene og som fortsatt er aktive i politikken på sin spesielle måte, sier Haugli.

Hun mener at det ikke er feil at folk engasjerer seg. Det er mer måten engasjementet er på.

– Det som er vanskelig å håndtere er det som foregår på andre arenaer enn der vi skal snakke politikk. Det blir jobbet i det skjulte, sier hun.

– Vanskeligere å være kvinne

Sanna Sarromaa

Kjønnsforsker og fylkespolitiker Sanna Sarromaa sier det er vanskeligere å være kvinne i politikken enn mann.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Sanna Sarromaa er kjønnsforsker og mangeårig fylkespolitiker for Oppland Venstre. Hun mener at for eksempel Gudbrandsdalen er veldig kjønnskonservativ.

– Det å være kvinne i politikken er ikke like enkelt som å være mann. Spesielt ikke dersom du reiser nordover Gudbrandsdalen, sier Sarromaa.

Håper på debatt

Tove Haugli håper hun nå har startet en stor og viktig debatt.

Jeg har visst det før og jeg ser det gjennom de utallige tilbakemeldingene jeg har fått i dag. At dette er noe som foregår på mange områder. Både i politikken, men også innenfor organisasjonsarbeid og arbeidslivet. Kan jeg være med og få i gang denne viktige debatten så er jeg veldig glad.

Tove Haugli, avtroppende ordfører i Nord-Fron

Se TV-innslag om mannlig dominans i politikken:

Video – Vanskelig for kvinnepolitikere

Flere saker fra Innlandet