Hopp til innhold

Håndlager ski til birkebeinerfilm

Birkebeinerne i Gaups storfilm skal gå på ekte bjørkeski. I ei tømmerstue i Heidal står en mann og høvler treplankene som kan bli verdenskjente.

Ole Kristian Ødegård lager treski på gamlemåten. Han ble inspirert av jegeren og friluftsmannen Jo Gjende.

Ole Kristian Ødegård (50) bruker ei uke på å lage ett skipar. De må smøres inn med tjære og få vidjebindinger på. Så skal han splitte opp noen mindre planker, pusse dem runde og feste skinnreim på toppen. Birkebeinerne skal så klart ha en skistav hver.

Ski var jo et svært viktig fremkomstmiddel for folk før, for de som ikke eide så mye.

Ole Kristian Ødegård

Ødegård tok selv kontakt med filmprodusenten Finn Gjerdrum og fortalte om skiproduksjonen i tømmerhytta oppi Gudbrandsdalen. For seks år siden høvlet Ødegård sine første bjørkeski inspirert av den sagnomsuste reinjeger og eremitt Jo Gjende.

Ole Kristian Ødegård lager ski

GAMMELT HÅNDVERK: Med godt øyemål og stor følsomhet omformer Ole Kristian Ødegård bjørkeplankene til birkebeinerski

Foto: NRK

«Liker best å lage egne spor»

Ødegård vokste opp i Lillehammer med møbelsnekkerfar og er vant til å håndtere høvel og stemjern. Etter mange år i forsvaret og Raufoss-industrien og et impulskjøp av et hyttetun på Søre Krukhaugen, flytta han og samboer Heidi til Heidal for godt. Den gamle langrennsløperen har droppa glassfiberskia og tar de lange bjørkeskia i bruk når han drar av gårde, fjernt fra maskinkjørte løypetraseer.

Jeg har gått fra racingski, via fjellski til gammeldagse bjørkeski. Jeg er nok en fjellvandrer mer enn enn skiløper.

Ole Kristian Ødegård

Ødegård på bjørkeski

BJØRKESKI I FARTA: Ole Kristian Ødegård skal lære skuespillerne å gå på ski med en stav.

Foto: NRK

Midt i blinken for et filmteam som skal gjenskape Birkebeiner-historien og trenger både tidsriktig utstyr og kompetanse på skiteknikken.

Nå har Filmselskapet Paradox bestilt fem par ski og staver som skal være klare til bruk til filminnspillingen starter i februar 2015.

Ødegård er nøye på trevirket for å få best resultat og hadde fått tak i mange meter nedtørka bjørkeplank fra Eina. Fem par ski var det han kunne love å lage innen fristen.

«Må lære dem å gå først»

Filmen regisseres av Nils Gaup og hovedrollene spilles av Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen. Innspillingen starter midt i februar 2015 og før den tid skal Ødegård lære skuespillerne å mestre lange ski med uvante bindinger.

– Vidjebindingene kan bli en utfordring for skuespillerne, men kombinert med lærstropper så tror jeg de klarer det, sier Ødegård. Sjøl bruker han moderne og stødige bindinger, men det går ikke til filmbruk.

Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen

SKAL LÆRE Å GÅ PÅ BJØRKESKI: Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen får snart uvante ski under føttene

Foto: Laila Meyrick Velour / Paradox

Nå skriver Ødegård bok om legenden fra Vågå og tar på skinnbukse og tung ulljakke når han tråkker opp jaktrutene til Jo Gjende. – Jeg vil føle på egen kropp hvordan Jo hadde det når han vandret i fjellet, sier entusiasten, som kanskje får nye bestillinger om Birkebeiner-filmen slår an ute i verden.