Hopp til innhold

Kritiserer slapt festival-program

Flere kritikere stiller spørsmål om Norsk Litteraturfestival på Lillehammer er vesentlig nok.

Litteraturfestival på Lillehammer

Litteraturfestivalen på Lillehammer trekker ikke spennende nok navn, mener kritikere.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Tirsdag kveld starter festivalen, som i år arrangeres på 15 året. Men før åpningen møter festivalen kritikk for å ha et program som ikke engasjerer nok.

- Ikke godt nok

John Irving

John Irving er den mest profilerte forfatteren under årets festival.

Foto: Nicole Dancel

Etter at Karl Ove Knausgård trakk seg tidligere i år, er amerikanske John Irving festivalens mest profilerte navn. Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim, mener amerikaneren ikke er en tung nok profil.

– Dette er en festival hvor litteraturen skal møte samtiden og det skjer ikke i Irvings bøker. Det som er litt trist med Irving er at han er en forfatter som ikke fornyer seg. Vi vet hva vi får. Og som trekkplaster på en festival som er en del av sin samtid er ikke det godt nok, sier hun.

Norheim hadde håpet på et tyngre program under årets festival.

– Hvis du tenker på at dette er Nordens største litteraturfestival, en knutepunktfestival, så har den så få navn som setter litteraturen og samfunnet under debatt, at det er nær smertegrensen, sier hun.

– Mangler sentrale navn

Også andre kritiserer festivalen for å ha et for slapt program. I en kommentarartikkel i Aftenposten stiller også avisens kommentator Ingunn Økland spørsmål rundt festivalens relevans – for forfattere, publikum og norsk litteratur.

– Det mangler sentrale navn i internasjonal litteratur, og de 200 ulike postene sprer seg for vidt og bredt til å oppnå slagkraft. Men på detaljnivå er det mange fine anledninger til å finne ut hva som skjer utenlands, skriver hun.