Hopp til innhold

Unge jenter over hele landet har fotballfeber!

Stadig flere jenter under 13 år spiller fotball i Norge. På åtte år har denne gruppen økt med over 6.500 spillere.

Jenter på fotballskole

STOR OPPGANG: Jentene står på rekke og rad under en øvelse i regi av Tine fotballskole på Vang.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det både gøy, kult og morsomt! Fotball kan være for jenter også, hvis vi vil, sier Tomine Solberg Brodersen.

– Hva synes du er morsomst med fotballen da?

– Å skyte og skåre mål!

Tomine Solberg Brodersen (7)

FOTBALLGLAD: Tomine Solberg Brodersen (7).

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Tomine er ikke alene om å ha fotballfeber. På åtte år har antallet jenter under 13 år som spiller fotball økt med over 6.500 spillere. Det viser tall fra Norges Fotballforbund.

Samtidig holder antallet guttespillere seg stabilt.

Ser en holdningsendring

– Det er stadig flere jenter som velger å spille fotball, og det er veldig hyggelig. Vi ser en fin utvikling, sier styreleder i Indre Østland fotballkrets, Ane Guro Skaare-Rekdal.

Ane Guro Skaare-Rekdal

ENGASJERT: Ane Guro Skaare-Rekdal.

Foto: Åge André Breivik / NRK

Forbundet tar likevel ikke de positive tallene som noen selvfølge. Det er et gjennomtenkt rekrutteringsarbeid som mest sansynlig ligger bak utviklingen, og fotballkretsene merker nå en holdningsendring til jentefotballen.

– Bevisst arbeid fra forbundet, krets og klubber er en del av dette. Det tilrettelegges bedre for at jenter skal spille sammen, og ikke bare på guttelag, sier Skaare-Rekdal.

VM-heltinnene kan gi enda et løft

Kvinnelandslag i fotball

FORBILDE: Guro Reiten, Isabell Herlovsen og de andre kvinnene på landslaget følges nå med øyne som tilhører framtidens idrettshelter.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Norges kvinnelandslag skal i kveld spille kvartfinale i VM mot fotballnasjonen England. Suksessen Caroline Graham Hansen, Maren Mjelde, Guro Reiten og de andre profilerte kvinnene nå viser folket gjennom TV-skjermen, kan inspirere enda flere unge jenter.

– Det kan godt ha en påvirkning. Også er det jo en veldig populær sport, som er så morsom. Jeg skjønner godt at mange ønsker å spille, sier Mathilde Refsdal.

Hun spiller for Vang J15. Breddeklubben Vang FL har faktisk flere aktive jenter enn gutter i klubben, noe som ikke er veldig vanlig i Fotball-Norge.

Under Tine fotballskole i Vang ved Hamar kryr det av unge jenter og gutter på gresslettene. Refsdal er trener der. Akkurat slik mange av landslagsjentene har gjort før henne, lærer hun bort noen av sine ballkunster til fremtidens spillere i løpet av en uke på sommerstid.

Mathilde Refsdal

LÆRER DE YNGRE: Mathilde Refsdal trives som trener på Tine fotballskole.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Landslagsjentene får en viktig oppgave nå

Ane Guro Skaare-Rekdal gleder seg over jubelbrøl, sklitaklinger og lissepasninger på Vangs fotballanlegg. Hun mener landslagsjentene blir enda viktigere som forbilder for de unge fotballspirene i tiden fremover.

– Det har vært sånn at jentespillere har måtte relatere seg til mannlige forbilder, og da blir sammenligningen vanskeligere. Når vi nå får tydeligere rollemodeller, er det lettere for jenter å være på ballen selv, for å si det sånn.

Statistikk fra NFF viser også at mange slutter med fotball mellom 13 og 19 år, noe som er en klar bekymring for forbundet.

– Utfordringer er ofte at det er sårbare miljøer, der få jenter spiller på et lag. Hvis noen slutter, så rakner hele laget, sier Skaare-Rekdal.

– Hva kan dere gjøre for å endre på dette problemet?

– Det handler om å klare å rekruttere bedre i bånn. Desto flere som starter, jo sterke miljø blir det. Da blir det nok letter for flere å holde på lengre sammen også.

fotballtvillinger

FRAMTIDEN: Tvillingene Frida og Lotte Støen Smesrud (7) er i NFFs målgruppe for rekrutteringsarbeid av unge fotballjenter. De koser seg på fotballskole.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Flere saker fra Innlandet