Hopp til innhold

Leif Bjarte (66) tar doktorgradseksamen på nett

De som disputerer er vant med full sal og fest. Nå eksamineres de på nett.

Leif Bjarte Rolfsjord

Korona tvinger frem nye innovative løsninger. Nå foregår også de formelle seremoniene rundt doktordisputaser på nett.

Foto: Privat

Barnelege Leif Bjarte Rolfsjord (66) skal forsvare sin doktorgrad etter ti års forskning. Koronakrisa fører til at det må gjøres på nett.

– Jeg hadde valget mellom å disputere på nett nå eller vente i uvisse. Da syns jeg ikke det var et vanskelig valg, sier seksjonslegen ved barneavdelingen ved Sykehuset Innlandet i Elverum.

Leif Bjarte Rolfsjord

Tester: Leif Bjarte Rolfsjord tester det digitale utstyret før han blir den første ved Sykehuset Innlandet, som disputerer på nett den 30. april.

Foto: Geir Kristian Lund / Sykehuset Innlandet

Rolfsjord har siden 2009 forsket på tematikken livskvalitet bant barn som er behandlet for luftveissykdom.

Fredag 30 april skulle han ha sin prøveforelesning og doktorgradseksamen ved Universitetet i Oslo, med kolleger, familie og venner i salen. Men i stedet blir 66-åringen blant de første som disputerer digitalt med programmet Zoom.

Den godt voksne legen er en av om lag 1500 som årlig disputerer ved norske universiteter og høgskoler.


– Rene «science fiction»

Det er svært formelle prosedyrer knyttet til en disputas. Tradisjonelt har universitetet vært nøye på at alt skal gjøres helt etter boka. Etter koronakrisa ble tradisjoner og etikette brutt.

Den tradisjonsrike seremonien er flyttet over til et digitalt rom.

– For en måned siden var dette rene science fiction. Det å legge opp en disputas digitalt var fjernt. Men nå tvinger koronasituasjonen oss til å tenke helt nytt.

Det sier forskningsdirektør ved Sykehuset Innlandet, Ingeborg Hartz .

Ingeborg Hartz

Forskningsdirektør Ingeborg Hartz i Sykehuset Innlandet sier det kan være både økonomisk og mer praktisk å ha doktordisputaser på nett enn i universitetets lokaler.

Foto: Sykehuset Innlandet

– Dette er et enormt sprang vi normalt ville brukt flere år på.

Det sier forskningsdekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO, Solveig Kristensen, til forskning.no

Etter at en stipendiat har forsket i mange år, samles det i en avhandling. For å få doktorgrad må du ha disputert. Det er en offentlig begivenhet, som er åpen for publikum.

To professorer, som er blant de fremste ekspertene på fagfeltet har da i oppgave å med å plukke avhandlingen fra hverandre og kritisere den så godt de kan.

Et fullsatt Árran-auditorum kunne overvære disputasen.

Doktordisputaser har lange tradisjoner ved universitetene og er en offentlig begivenhet, som er åpen for publikum

Foto: Harrieth Aira / NRK

Om alt går bra, så blir det feiring, taler og blomster.

Enklere, og sparer penger og miljø

Det er kan ofte et problem å få tak i de beste fagekspertene som opponenter til den som disputerer, siden disse bor og jobber i ulike deler av verden.

– Ved å ha disputasene på nett blir lettere å få tak i fageksperter, sier forskningsdirektør Ingerborg Hartz.

Hun får støtte av Leif Bjarte Rolfsjord. Hans opponenter er en professo fra Sverige og en fra Hellas.

– Det blir jo ingen flyturer, og altså mer miljøvennlig, når de sitter hjemme, sier Rolfsjord.

Leif Bjarte Rolfsjord

Fra det nyetablerte «studioet» i Sykehuset Innlandet skal Leif Bjarte Rolfsjord kunne få bruke tavle under sin doktordisputas på nett.

Foto: Privat

Får støtte uansett

Den godt voksne legen ved sykehuset i Elverum er like nervøs som om han skulle disputert i universitetets lokaler.

Vanligvis er kolleger, samarbeidspartnere, familie og venner til stede for å støtte og heie fram doktoranden under disputasen.

– Jeg hadde håpet på at jeg kunne komme med noen morsomheter under prøveforelesningen, så folk ler litt og gir respons. Men jeg får bare fokusere på det jeg skal si, og prøve å gjøre det forståelig

Alle disputaser skal være åpne for publikum, også nå. Interesserte kan følge dem på nett.

– Kanskje fører dette til en større geografisk spredning på dem som følger disputasene. Jeg føler jeg får mye støtte, og kona mi har fri på fredag så hun blir min støtte her i studio i Brumunddal den dagen, sier Rolfsjord.

Middag på nett

I et rom ved administrasjonen i Sykehuset Innlandet i Brumunddal er det nå gjort klart et lite studio med PC og kamera, til den første heldigitale disputasen i sykehusets historie på fredag 30. april.

Geir Kristian Lund, som jobber med forskning og innovasjon ved Sykehuset Innlandet sier de er klare også for flere doktordisputaser framover.

Ofte feires en disputas med middag for komitéen, familie og venner. Selv om faren for koronasmitte fører til at det ikke blir noen stor middag, har Leif Bjarte Rolfsjord planene klare.

– Jeg kan jo røpe at jeg har planer om et digitalt treff, der gjestene kan bestille mat og sende meg regning, smiler Rolfsjord.