Hopp til innhold

Khaled Ahmed anker utvisningsvedtak

Arbeiderparti-politikeren Kahled Ahmed Taleb har anket UDs vedtak om at han skal utvises fra landet fordi han oppga falsk identitet da han kom til Norge som asylsøker.

Khalid Haji Ahmed

Kahled Ahmed Taleb var lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og i fylkestinget.

Foto: Arvid Thorsgard / NRK

Ifølge VG har Utlendingsdirektoratet fattet vedtak om at 37-åringen skal utvises fra Norge.

Talebs forsvarer, advokat Eivor Øen, skriver i en sms til NRK at vedtaket om utsendelsen er påklaget, men at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Falsk navn

Taleb utga seg for å være en flyktning fra Somalia da han kom til Norge i 2002. Han opplyste til myndighetene at han het Khalid Haji Ahmed, og forklarte at han og familien hadde flyktet fra krig og elendighet.

Konfrontert med politiets opplysninger, innrømmet politikeren sitt rette navn, at han kom fra den afrikanske staten Djibouti, nord for Somalia, og at han er fire år eldre enn han hadde oppgitt.

Profilert Ap-politiker

Khaled Ahmed Taleb var lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og i fylkestinget.

Da myndighetene avslørte at han hadde oppgitt falsk identitet, sa han fra seg alle politiske verv. I mai ble Taleb dømt til fire måneders fengsel, og han må sone halvparten av straffen.

Se Østnytt-saken om siktelsen mot Khaled (sendt 23.03.13):

AP-politikeren Khalid Ahmed fra Hamar er sikta for falsk forklaring. Han skal ha oppgitt feil identitet da han søkte asyl i Norge i 2002.

Ordfører: Han har gjort mye bra for ungdomsmiljøene

– Beslutningen om å sende Khaled ut av landet er fattet av Utlendingsdirektoratet og etter norsk lov, og jeg må ta avgjørelsen til etterretning, sier ordfører i Hamar, Morten Aspeli til NRK.

Aspeli sier at Taleb var aktiv over en lang periode for Arbeiderpartiet i Hamar, og at han betyr og har betydd mye for mange ungdommer.

Morten Aspeli

Hamar-ordfører Morten Aspeli tar saken til etterretning.

Foto: Helle Therese Kongsrud

– Han har gjort en god jobb retta mot ungdomsmiljøer. Men saken som ble kjent for meg i dag, har jeg ikke ytterligere kommentarer til, sier Aspeli.

Han kan ikke si om Hamar Ap vil foreta seg noe i saken rundt utsendelsen av Taleb.

– Han er ikke medlem av partiet lenger, og jeg kan ikke svare på om tidligere medlemmer vil engasjere seg i dette, avslutter han.

Ikke lenger medlem av partiet

Leder i Hamar Arbeiderparti, Thomas Langeland Jørgensen, sier til NRK at han i likhet med Aspeli tar saken til etterretning.

– Jeg ble informert av Khalid selv om dette tidligere i uka, opplyser han.

Han forklarer at Hamar Ap ikke kommer til å foreta seg noe rundt utsendelsen.

– Khalid er ikke lenger medlem av partiet, så dette er en sak mellom Khaled og utlendingsmyndighetene, sier han, og sier at de er i dialog med den tidligere politikeren angående hans folkevalgte verv. Det dreier seg om kommunestyret i Hamar, hvor Khaled har permisjon.

Mistet bror på Utøya

Utlendingedirektoratet vurderer nå om Talebs familie også skal sendes ut. Både foreldrene hans og hans to yngere brødre fikk asyl på grunnlag av det som i ettertid viste seg å være falske opplsysninger.

Både Taleb og en av hans brødre var på Utøya da terroristen Andres Behring Breivig dreprte så mange AUF-ere. Taleb overlevde Utøya-massakren, men han mistet den ene broren sin i terror-aksjonen.

Advokat Jostein Løken i Elverum som representerer de andre familiemedlemmene vil heller ikke kommentere saken.