Hopp til innhold

Khaled Ahmed blir kastet ut av Norge

Khaled Ahmed Taleb har fått avslag på anken om å få bli i Norge. Den tidligere Ap-politikeren i Hamar klaget til UNE etter at han ble utvist fordi han oppga falsk identitet da han kom til Norge som asylsøker.

Khalid Ahmed

Khaled Ahmed var lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og fylkestinget. Han var en av dem som overlevde terrorangrepet på Utøya.

Foto: Elin Fossum

Khaled Ahmed Taleb sier følgende en kort kommentar til NRK:

– Jeg er ikke så trist, fordi jeg var 50 prosent forberedt på avslag. Men, men...it's life.

Oppga feil navn

Taleb utga seg for å være en flyktning fra Somalia da han kom til Norge i 2002. Han opplyste til myndighetene at han het Khalid Haji Ahmed, og forklarte at han og familien hadde flyktet fra krig og elendighet.

Konfrontert med politiets opplysninger, innrømmet politikeren at hans rette navn er Khaled Ahmed Taleb, og at han kom fra den afrikanske staten Djibouti, nord for Somalia, og at han er fire år eldre enn han hadde oppgitt.

Khaleds advokat, Jostein Løken, omtaler avslaget som tragisk.

– For ham er dette en stor tragedie. Han har innrettet livet sitt på å bo i Noirge og er en viktig ressursperson for mange her.

Dømt til fengsel

Khaled Ahmed Taleb var lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og i fylkestinget.

Da myndighetene avslørte at han hadde oppgitt falsk identitet, sa han fra seg alle politiske verv. I mai ble Taleb dømt til fire måneders fengsel, og han må sone halvparten av straffen.

Han var en av dem som overlevde terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Broren Ismail var blant de drepte. Dette er noe han mener UNE burde ta hensyn til.

– Hans bror ble drept og Khaled nærmest ledet en delegasjon med unge mennesker på Utøya. Han er ekstraordinært hardt rammet av det som skjedde og det håpet vi at UNE skulle legge vekt på, sier Løken.

– Ser alvorlig på bruk av falsk identitet

UNE behandlet Khaled Ahmed Talebs sak i et nemndmøte. Der ble det grundig vurdert hva som burde gjøre, spesielt med tanke på at han var på Utøya og broren hans ble drept der.

– Nemndmøtet kom allikevel enstemmig fram til at de alvorlige og gjentatte bruddene på utlendingsloven tilsa tilbakekall av det norske statsborgerskaper og varig utvisning, sier seksjonssjef i UNE, Mats Risbakken.

Han understreker at Norske myndigheter ser svært alvorlig på bruk av falsk identitet. Noe vedtaket altså viser.

– Han hadde oppgitt uriktig identitet og nasjonalitet, deretter holdt fast på denne historien i flere år. Slik fikk han norsk statsborgerskap på falske premisser, sier Risbakken.

Han legger til:

– Dette er alvorlige forhold som normalt fører til det utfallet som Talebs sak nå har fått.