Hopp til innhold

Kan for lite om seksuell helse

Ni av ti sykehusansatte kan for lite om seksuell helse. Nå skal de kurses for å kunne hjelpe pasientene.

Kvinnelig doktor med stetoskop

VANSKELIG Å SNAKKE OM: I den ordinære utdanningen av helsepersonell er temaet seksuell helse ikke prioritert. Derfor er det mange som ønsker mer kunnskaper om hvordan de kan ta opp problemer knyttet til seksualitet med pasientene. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Colourbox.com

Sykdom og skader kan påvirke sex-livet og redusere livskvaliteten til pasienter. Likevel kan mer enn 90 prosent av de ansatte i Sykehuset Innlandet for lite om seksuell helse, viser en spørreundersøkelse. Nå skal de kurses for å bli flinkere til å hjelpe pasientene.

– Dette er et område som man kanskje ikke har tatt nok tak i, særlig fordi det kanskje har vært litt tabubelagt. Min erfaring er at veldig få pasienter spør om det selv på egenhånd. Dette er gjerne noe du som helsepersonell faktisk må etterspørre, sier lege og assisterende divisjonsdirektør Håvard Kydland i Sykehuset Innlandet.

Skal lære mer

Håvard Kydland står utenfor sykehuset i Hamar.

TABUBELAGT: Assisterende divisjonsdirektør Håvard Kydland i Sykehuset Innlandet sier det oppfattes som vanskelig og litt tabubelagt å snakke med pasienter om seksualitet.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Men nå skal de ansatte i Sykehuset Innlandet få muligheten til å bli tryggere på hvordan de skal hjelpe pasienter også med seksuallivet. Allerede i slutten av januar får de tilbud om en fagdag, og i februar blir det lærings- og mestringskurs.

– Sånne ting betyr veldig mye. Du vet ikke hva du har før du mister det. Derfor er det viktig at også helsepersonell kan ta tak i det og stille spørsmål, Marthe Kraabøl som er leder av brukerutvalget i Sykehuset Innlandet.

I den ordinære utdanningen av helsepersonell er dette fagområdet ikke prioritert. Derfor er det mange som ønsker mer kunnskaper om hvordan de kan ta opp problemer knyttet til seksualitet med pasientene.

– Det viser jo et at de ønsker å få kunnskap om hvordan de skal nærme seg pasientene i sånne spørsmål. Jeg tror nok at man ønsker seg noen retningslinjer, eller å få noen triks, for å vite hvordan man kan nærme seg dette, sier Håvard Kydland.

På dagsorden

Sykehuset Innlandet har også innledet et samarbeid med Høgskolen i Hedmark om en egen etterutdanning for helsepersonell med sykdom og seksualitet som tema.

– Det viktigste er å få satt hele problemstillingen på dagsordenen. Det å høre om det, det av vi får mediedekning, gjør at den enkelte pasient, pårørende og helsepersonell kan begynne å ha en dialog om forhold som dreier seg om seksualitet og samliv, sier Håvard Kydland.