Hopp til innhold

Jakter stadig flere rovdyr

Det har vært en kraftig økning i jakt på rovdyr i Norge de siste fire årene, og det er stadig lettere å få fellingstillatelse.

Ulv

12 ulv er blitt skutt i Norge i perioden 2005-2010 etter at det er gitt fellingstillatelse, viser tall NRK har hentet inn.

Foto: Frode Meskau / NRK

Mens nær halvparten av de som søkte felling fikk avslag for fem år siden, blir nå fire av fem søknader innvilget.

Også sauebøndene har merket at det er lettere å få fellingstillatelse nå:

- Forvaltningen har nok forstått at det er flere rovdyr enn det som kanskje har vært oppgitt tidligere. Dette er nok med på å påvirke at vi får raskere felling enn tidligere, mener Nils Magnar Rom som er leder i beitelaget i Løten og Vang i Hedmark.

Video Får oftere fellingstillatelse på rovdyr

320 rovdyr felt

Siden 2005 har 320 rovdyr blitt felt etter at det er gitt tillatelser.

Problemstillingen er svært aktuell for beitelagene i deler av Hedmark. Torsdag var det gitt fellingstillatelse på en bjørn i området der sauene til Nils Magnar Rom holder til:

- Nå er det stor uro i flokkene i Ringsaker, Vang og Løten. Dyrene trekker veldig og virker oppskremt. Det å få effektuert en felling kjapt vil bidra til at dyrene roer seg og vi kan få dem på plass i de områdene der de nomalt skal gå, sier sauebonden.

Tredobling

Det har vært en tredobling i antall fellingstillatelser de siste fire årene i Norge.

I 2005 ble det gitt 81 fellingstillatelser, mens i fjor var tallet 221. Bare i Hedmark og Oppland ble det i fjor gitt 86 fellingstilatelser:

– Det har sammenheng først og fremst med at vi har hatt en økning av rovviltbestandene i løpet av de siste ti årene. Det gjør at vi får rovvilt inn i en del nye områder, og vi får behov for å løse flere konflikter, sier seksjonsjef Terje Bø i Direktoratet for Naturforvaltning.

Bøe mener det er villet politikk at det blir gitt flere avslag i forhold til tillatelser.

Økende bestand

– I takt med en økende rovviltbestand, så er det behov for å løse flere konflikter ved felling. Men vi håndterer fortsatt en rekke konflikter også uten bruk av felling som virkemiddel, sier han.

Beitelagsleder Nils Magnar Rom mener det er viktig for sauenæringen at myndighetene gir flere og raskere fellingstillatelser.

– Ved kjappe uttak blir det minst mulig uro i saueflokkene, og vi får begrenset skadene så mye som mulig. Det har alt å si, hvis vi skal drive sauehold innenfor grønn sone slik stortingspolitikerne har vedtatt, sier han.