Hopp til innhold

Hundemassører på Femundløpet

I et telt ved startområdet holder tre damer til. De ønsker å gjøre Femundløpet så lite belastende som mulig for de firbente deltakerene.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Siden 2005 har Eva Sondresen, Berit C. Johnsen og Berit Flaaten tilbydt massase under Femundløpet. Men det er ikke hundekjørerene som legger seg flate på benken deres – de tre damene er hundemassører.

Husk oppvarming

Storm er en gammel trekkhund. På grunn av en skade i nakken er han pensjonert, og er kanskje en smule misunnelig når han ser ekvipasje etter ekvipasje forlate Røros og sette kursen for villmarka. Men det varer ikke lenge.

Berit C. Johnsen begynner forsiktig å varme opp den store hunden, og snart ligger han i fanget hennes.

– Det er viktig å ikke legge for mye muskler i massasjen. Hundene trenger en oppvarming først, før du sakte men sikkert kan ta litt mer i, og massere litt mer dyptgående.

TIPS: Dersom du skal massere hunden din, går først over hele hunden og kna forsiktig i det ytterste hudlaget, det som løfter seg litt fra hundekroppen. Det er viktig å ikke begynne for voldsomt.

(Saken fortsetter under bildet)

Hundemassørene

Eva Sondresen, Berit C. Johnsen og Berit Flaaten sammen med den pensjonerte hunden Storm.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Bli kjent med hunden din

Det som er viktig å huske på når du skal massere en hund, er å lese hvilke signaler den gir deg. Storm har som nevnt en nakkeskade, og dersom noen tar for hardt i det skadde området, ser du fort at han krymper seg.

– Det beste du kan gjøre er å massere hunden din regelmessig. Da vil du etterhvert forstå signalene den gir deg, samtidig som den blir mer bekvem med behandlingen, sier Eva Sondresen.

Dersom du er godt kjent med hundens fysikk vil du også raskere merke hvis noe er galt. Da kan en skade bli beandlet raskere og du unngår at den blir kronisk.

TIPS: Når du masserer hunden din. Begynne alltid nederst og beveg deg opp mot hjertet. Det bidrar til å få fart i blodsirkulasjonen og bli kvitt avfallsstoffene i hundekroppen raskere.

Større aksept

Sondresen ble uteksaminert fra Nordisk Hundemassasje Skole i 2006, og hun har merket en forskjell i folks oppfatning av henne og hennes kolleger i årene som har gått etter det.

– Det første året vi var her lo de jo litt av oss og hundekjørerne spurte om vi ikke skulle massere dem i stedet, men nå er det folk innom her hele tiden, og det er nesten blitt en selvfølge å gi hundene sine en massasje før/etter en slik påkjenning som Femundløpet, sier hun.

Det er også stadig flere som velger å utdanne seg som hundemassører, og de tre damene mener at de har vært med på å bane vai for de som har kommet etter dem.

– Nå er det et marked for det, så de som er nyutdannet nå kommer mye lettere inn i miljøet. Samtidig ser vi at vi kan begynne å trekke frem vår erfaring og se at den teller, sier Berit Flaaten.

TIPS: Dersom hunden gjesper er det et signal på at den vil avverge stress. Dersom den gjesper under en massasje, er det på tide å la den få hvile.

God effekt

Under en hundemassasje skrives det også en journal. Denne inneholder oppservasjoner om hundens tilstand og kan for eksempel brukes hvis hunden må besøke dyrlegen.

– Vi beskriver nøye hvordan hunden reagerer på behandlingen. og hvis den er hos oss flere ganger fører vi også inn utviklingen i hundens tilstand, omtrent som om den skulle vært et menneske, sier Flaaten.

Og effekten av massasjen er veldig lik den som hos mennesker. Den løser opp spenninger, reduserer belastningsskader, og fører til raskere rehabilitering etter en skade. Den kan også forbedre fordøyelsen hos hunden og øke stoffskiftet.

– Hunden er menneskets beste venn, så vi må jo ta vare på dem deretter, sier damene.

TIPS: Som sagt setter en massasjetime i blodomløpet i hunden og øker utskillelsen av avfallsstoffer, det er derfor ikk unaturlig at hunden mister noe mer hår enn normalt i løpet av behandlingen.