20 plagg for å holde varmen

Norgesmester i hundekjøring Inger Marie Haaland (48) kaster klærne for deg.

Inger-Marie Haaland (48) kler på seg til Femundløpet 2010.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tjukk tuva ullhals til å trekke opp over munn og nese Inger-Marie Haaland Femundløpet 2010

Tjukk tuva ullhals til å trekke opp over munn og nese. Slik unngår Inger Marie forfrysninger i ansiktet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Labber av tova ull til å ha inne i støvlene Inger-Marie Haaland Femundløpet 2010

Labber av tova ull til å ha inne i støvlene. Varmt.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Lærstøvler uten fór. Inger-Marie Haaland Femundløpet 2010

Støvler i str. 45, i ekte lær og uten fór. Føttene til Inger Maarier er egentlig str. 39.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

20 plagg har hun på fra innerst til ytterst, Norges ledende hundekjører det siste året. Da teller hvert par votter og sokker som ett plagg.

Inger Marie Haaland (48) bør vite hva hun holder på med når hun kler seg til lange hundeløp. Hun er regjerende norgesmester i hundekjøring, og var første kvinne til å vinne det lengste Finnmarksløpet (1.000 km) i 2009.

Nå er hun på Røros for å bli førstemann i mål i det lengste Femundløpet F600 (600 km).

Ekstreme forhold

Inger Marie Haaland har holdt på med hundekjøring i bare åtte år, men har likevel samlet seg solid erfaring under ekstreme værforhold. Hun stiller sporty opp for å vise oss alle plaggene hun har på seg under løp.

- Jeg må kle meg for å kunne stå stille bak på hundesleden i 35 minusgrader og vind. Den effektive kuldeeffekten av vind, luftfuktighet og passerer fort 50 minusgrader.

Seks nummer for store

Støvlene er ekstra store for å få plass til to par ullsokker og store ull-labber. Inger Marie bruker vanligvis størrelse 39. Hunderkjørerstøvlene hennes, derimot, er i 45. De er lagd i lær, helt uten for eller kunststoffer.

- Oppi der har jeg to par ullsokker, og så labber i tova ull. Det er lufta i ulla, og mellom ull-lagene som holder på varmen.


To dunjakker

På overkroppen tar Inger Marie på seg to dunjakker; én tjukk og stor ytterdunjakke, og innafor der én tynnere dunjakke, som også er vindtett.

- Ytterdunjakka er nødvendig når jeg kjører over islagte vann og i lett terreng. Da står jeg veldig mye i ro på meiene bakerst på sleden, forklarer hun.

Men den ytterste dunjakka går av når Inger Marie nærmer seg en bratt bakke.

- Oppoverbakkene må jeg løpe opp selv, slik at hundene slipper å trekke min vekt. Da blir jeg lett svett om jeg har på alt tøyet,.

- Det er jo greit å slippe å ha på ytterdunjakka når spannet har hvilepause, og jeg steller hundene, legger hun til.

7,3 kg tøy

Når vi veier alle de 20 plaggene seg alt tøyet tar vi det med bort til vekta der hundefóret veies inn før konkurransen. 7,3 kilo stopper vekta på når vi veier alt tøyet og støvlene. Da har vi ikke veid ullbikinien.

Med alt tøyet på er det umulig for Inger Marie å være innendørs i mer enn to tre minutter før svetten siler inne i alt tøyet. Hun skynder seg ut i vinterlufta på Røros, som i dag er ganske snill med bare 14 minusgrader.