Hopp til innhold

Her mistet 157 tyskere livet i april 1940

BAGN (NRK): For 75 år siden marsjerte tyske soldater inn i Valdres. Det førte til et av deres største tap på norsk jord under andre verdenskrig.

Tyske soldater angripes i Oppland den 18. april 1940

KAMPENE I VALDRES: Til tross for at tyskerne var i flertall, endte det med at 157 tyskere mistet livet de to dagene kampene varte. 17 nordmenn ble også drept.

Foto: Bagn Bygdesamling/Valdresmusea

– Det var ingen som skulle løse skudd mot de tyske soldatene før de hadde passert en blå Esso bensinpumpe inne i gamle sentrum. Da de hadde gjort det brakte det løs, sier Kristian Bergsund i Valdres forsvarsforening.

De hadde én oppgave og det var å sperre veiforbindelsen til Østlandet, så fort som mulig.

Kristian Bergsund i Valdres forsvarsforening.

I sekstiden på ettermiddagen den 18.april 1940 marsjerte 1600 tyske soldater inn i sentrum av Bagn i Sør-Aurdal. Der ble de møtt av 500 norske soldater som hadde plassert seg rundt om i åssidene ovenfor Bagn. Til tross for at tyskerne var i flertall, endte det med at 157 tyskere mistet livet de to dagene kampene varte. 17 nordmenn ble også

Kristian Bergsund i Valdres forsvarsforening foran minnesmerket over de falne.

MINNES: Kristian Bergsund i Valdres forsvarsforening foran minnesmerket over de falne.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

drept.

Hendelsen markeres lørdag 18. april ved at blant andre stortingspresident Olemic Thommessen kommer til Bagn for å legge ned blomster ved bautaen som er reist til minne om de tapte soldatene.

Forsøkte å bombe brua i Fagernes

– De tyske soldatene følte seg omringet fordi nordmennene sendte ut skiløpergrupper på rundt 20 mann som gikk til angrep fra nesten alle retninger. Til slutt visste ikke tyskerne hva slags fiende de hadde, så de rømte ti mil tilbake den 20.april, sier Bergsund.

Men tyskerne kom tilbake og kampene i Valdres fortsatte helt frem til 30.april. Av de seks kommunene i dalføret, var det kun i Vang og Øystre Slidre at større kamper ikke fant sted. Tyskerne bombet også flere steder, blant annet ble brua på Fagernes forsøkt bombet.

Det var ingen som skulle løse skudd mot de tyske soldatene før de hadde passert en blå Esso bensinpumpe inne i gamle sentrum.

Kristian Bergsund i Valdres Forsvarsforening

– Tyskerne hadde som mål å okkupere hovedveien for å få muligheten til å bevege seg vestover til Sogn, for de var redde for at det skulle komme franske og britiske styrker inn sjøveien dit. De hadde én oppgave og det var å sperre veiforbindelsen til Østlandet, så fort som mulig, forklarer Bergsund.

I løpet av de dagene kampene i Valdres foregikk mistet over 300 soldater livet. 46 av dem var norske. Godt over 400 norske og tyske solder ble skadet. Ved siden av Narvik er dermed Valdres det området i landet hvor tyskerne opplevde størst tap i bakkekamper.

Utover i april og mai blir det en rekke markeringer i Valdres i anledning 75-årsjubileet.

VIDEO: Historiker Knut Werner Hagen forteller om kampene i Bagn i Valdres, under 2. verdenskrig.

Flere saker fra Innlandet