Hopp til innhold

Har funnet bakteriene

Mattilsynet bekrefter at de har funnet den livsfarlige E.coli-bakterien i uåpnede pakker med sognemorr fra Gilde.

E.coli-bakterier
Foto: Margarita Novoa Garrido/Steinar Stølen, Norges Veterinærhøgskole

 

Sognemorr
Foto: Gilde

På en pressekonferanse i ettermiddag presenterte Mattilsynet og Folkehelseinstituttet resultatene fra de siste bakterieprøvene som er tatt.

Prøvene er tatt fra uåpnede pakker med morrpølse og viser funn av E.coli-bakterien O103.

Mattilsynet betegner funnet som et gjennombrudd.

Produsert i Sogndal

De positive prøvene fra morrpølsepakkene stammer fra Gildes Terina-anlegg i Sogndal. Kjøttet som er brukt i pølsene kommer fra Gildes slakteri i Førde.

- Noe kommer også fra slakteriet på Tynset, men ikke noe av råstoffet stammer fra slakteriet på Rudshøgda, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Gilde til NTB.

Det var slakteriet på Rudshøgda i Hedmark som først ble blinket ut som det mest sannsynlige slakteriet der smitten kom fra.

Ikke noe endelig svar

Funnet av bakteriene gir ikke noe endelig svar på hvor bakterien kommer fra. Selv om E.coli-bakterien er funnet, må det ytterligere prøver til for å finne ut om det her er snakk om den hissige varianten som har gjort barna syke.

Helsemyndighetene mener likevel de nå har kommet et langt skritt videre i å finne smittekilden.

Flere tonn trukket tilbake

Siden mandag har Mattilsynet mistenkt at spekepølse fra Terina i Sogndal har vært årsaken til E.coli-utbruddet. Mandag ble flere tonn med Gilde Birkebeiner Sognemorr, Gilde Birkebeiner Fjellmorr og Haugpølse trukket tilbake fra butikkene. Samme dag ble produksjonen stoppet slik at fabrikken kunne vaskes og desinfiseres.

14 barn har havnet på sykehus av bakterien, og ett av barna døde av nyresvikten bakterien kan forårsake.

Flere saker fra Innlandet