Hopp til innhold

Har drevet kafé i 53 år

84-åringen baker ferske wienerbrød hver eneste dag, i tilfelle det kommer noen gjester.

Video nsps_upload_2008_10_16_10_54_15_194.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Lyd- og bildefortelling: Opplev stemninga på kafeen der tida har stått stille siden 50-tallet.

BILDESERIE: Bli med inn i kaféen

Hør: Henny Haugland forteller om kaféen

- Fyrstekake, sjokoladekake og wienerbrød da.

Henny Haugland i Engerdal i Hedmark viser frem hva som står på menyen. Hver morgen baker hun ferske kaker. Det har hun gjort siden 1955.

- Det er så lang vei til bakeren så jeg må gjøre det selv. Slik er det bare, smiler den lille dama.

Mannen drukna

Henny hadde egentlig ingen planer om å åpne kafé. Men da hun var 30 år, drukna mannen i elva. Henny satt igjen med fire små barn, en grunnmur og et stort banklån. Derfor måtte hun finne en måte å tjene penger på.

Henny Haugland

Henny bygget kaféen etter at mannen døde. Mens andre damer var husmødre, ble hun den første næringsdrivende kvinna i bygda.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

- Jeg måtte skape levebrødet mitt selv. Det fantes ikke trygd på den tiden. Skulle jeg få beholde ungene måtte jeg tjene penger, sier Henny, mens hun tenker tilbake.

Åpen hver dag

I 1955 åpnet Haugland kafé i Sølen i Engerdal sør for Femund, og kafeen har vært åpen omtrent hver dag siden. Det er en merkelig, men god opplevelse å komme inn i den lille kaféen. I det du går over dørstokken er du med ett tilbake på 50-tallet. Jukeboksen i hjørnet spiller svenske danselåter, og på veggene henger det gamle sjokoladereklamer.

- Møblene kjøpte jeg sommeren 1955 og de er fortsatt like fine. Komfyren er like gammel. Den er jeg så glad i, den må ha stekt mange hundre tusen wienerbrød, kanskje så mange som en million humrer Henny.

- Har du gjester hver dag?

- Nei, det har jeg ikke.

Ferske kaker

Henny Haugland

Henny er ekspert på wienerbrød. Hun tror hun har solgt en million stykker.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

I ei bygd med under 1500 innbyggere, er det begrensa hvor mye penger du tjener på å selge kaffe og wienerbrød. Derfor har Henny måttet stå på hardt.

- Jeg bryr meg ikke om ferie. Jeg har hatt fri én uke i mitt liv. Da var jeg og ei venninne på Dovrefjell og gikk på ski. Da hadde vi det fint da.

- Har du hatt bare én uke ferie i løpet av 53 år?

- Ja.

Åpningstider

Kaféen er åpen hver dag.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Klokka har blitt 12 og det er på tide å åpne kaféen. Nå om sommeren er det høysesong. Det betyr at det pleier å komme noen innom hver dag. Etter en stund går det i døra. Inn kommer tre damer. De har vært her før og vet hva de vil ha.

- Vi skal ha wienerbrød. Henny sine wienerbrød er så utrolig gode!

- Hvordan da?

- Det går ikke an å beskrive smaken. De må bare prøves. Ingen baker like, forteller den ene dama.

Hemmelig oppskrift

Henny er ekspert på wienerbrød. Oppskriften har hun laget selv, og den får ingen.

- Den er hemmelig. Wienerbrødoppskriften har liksom vært drivkraften min i alle år, så den kan jeg ikke gi til noen.

- Har ikke døtrene dine fått den engang?

- Nei. De skal kanskje få den når jeg har gått bort, men ikke før.

Henny håper hun får leve i mange år til, men merker at hun nærmer seg 85 år. Hun gjør alt selv, vasker, handler, baker og serverer. Men hun blir sliten, og ting tar stadig lenger tid.

- Det er det som er det verste, at ting tar så lang tid nå. Derfor må jeg være oppe om natta for å rekke alt. Det er flaut å si det, men sånn er det bare, forteller hun.

- Dette er livet mitt

Henny Haugland

Henny både bor og jobber i kaféen.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Selv om hun må stå på dag og natt for å klare det, er det ikke aktuelt å stenge caféen.

- Det å få servere folk og prate litt er det likeste jeg gjør det. Legger jeg ned kaféen blir det vel iingen å se da. Da blir jeg sittende her helt alene, og det orker jeg ikke. Kaféen har blitt livet mitt, sier Henny. Det kommer noen tårer. Hun prøver ikke å skjule dem.

- Jeg alltid følt at jeg må være blid og glad. Det som er sårt nå, er at jeg tror det snart går mot slutten. At jeg ikke får være her. Men jeg skal holde ut så lenge jeg greier, for det er det her jeg har igjen for livet, sier hun og kjemper fram nok et smil.

Jukeboks og svenskpop

Jukeboks

Jukeboksen fra 1965 spiller gamle svenskpoplåter.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Gjestene har spist opp wienerbrødene og må reise videre. 84-åringen rydder av bordet, går bort til jukeboksen fra 1965 og legger på et gammelt kronestykke.

- Nå skal jeg spille ei låt for dere.

Henny setter på Anna Lena, den svenske popartisten som lå på topp i Norge i 1968. Høyrefoten begynner å trampe takta. 84-åringen smiler.

Er Henny heldig, kommer det muligens et par gjester til innom iløpet av dagen, så hun får skravla litt mer. Hvis ikke kommer det kanskje noen i morgen. Og uansett når de kommer, ligger det ferske winerbrød og venter på dem.