Hopp til innhold

Han er 86 år – skal stake Birken

Gunnar Tronsmoen har vunnet klassen sin 33 ganger i Birkebeinerrennet. Nå hylles hardhausen av ekspertene fordi han skal stake de 54 kilometerne over fjellet.

Staker Birkebeinerrennet - 87 år

BLANKE SKI: Han gjør som proffene, Gunnar Tronsmoen på 86 år. Nå trener han hardt for å stake det 54 kilometer lange Birkebeinerrennet fra Rena til Lillehammer 19. mars.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Gunnar Tronsmoen fra Alvdal er blant de eldste som går rennet fra Rena til Lillehammer 19. mars, men er helt sikkert den eldste som skal prøve å stake hele distansen.

– For oss som har tenkt at det skal bli hyggelig å gå med feste igjen når vi trapper ned, er jo dette forferdelig. Vi må stake til vi er 90!

Øystein «Pølsa» Pettersen

Når NRK møter 86-åringen i skiløypa, er det sjølsagt blanke ski han stiller på trening med. Og trening må til, skal vi tro råskinnet.

– Ifølge ekspertisen, leger og sånn, mister vi 80 prosent av muskelkrafta vår fra vi er 20 år og til vi er 86. Da hadde jeg hatt problemer med å komme opp selv de minste kneikene hvis jeg ikke trente, humrer alvdølen.

En legende

Det var Birkebeiner-arrangøren sjøl som skrev om stakeprosjektet til Gunnar på sine nettsider denne uka.

Der kommer det fram at 86-åringen i tillegg til å ha 33 klasseseire i Birkebeinerrennet har vært deltager i veteran-VM stort sett hvert år siden 1988. Han har visstnok rundt 70 gullmedaljer.

Nå droppes VM for å konsentrere seg fullt og helt om oppkjøringen til Birkebeinerrennet.

Gunnar Tronsmoen står i skiløypa med skiklær.

HARDING: Gunnar Tronsmoen er et ordentlig råskinn på ski. 33 klasseseire i Birken og rundt 70 gullmedaljer fra veteran-VM er beholdningen for 86-åringen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det var vel nærmest en spøk. Jeg kom til å si at det skulle vel ikke være noe problem å stake birken. Og det får man jo høre igjen sjølsagt. Så da tenkte jeg, ja-ja, da får jeg vel gjøre det da, sier Tronsmoen.

– Hva er målet?

– Jeg trener ikke for å bli nummer to, er den klare meldingen fra den legendariske skiløperen.

Ekspertene: Har tro på Tronsmoen

Fredrik Aukland er NRKs ekspertkommentator på langrenn og del av en brødregjeng som revolusjonerte langløpene på ski med rå staking.

Han vet hva det krever å stake 54 kilometer.

– En gjennomsnittlig mosjonist vil ha problemer med å gjennomføre Birken med staking, men Tronsmoen tror jeg faktisk kommer til å klare det. Han er seig, har det i hue og har trent mye over svært lang tid, sier Aukland.

Fredrik Aukland

IMPONERT: Fredrik Aukland, NRKs ekspertkommentator på langrenn, tror Gunnar Tronsmoen klarer å stake seg over fjellet, men sier det er en tøff utfordring han har gitt seg selv.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

En som har satset på langløp de siste årene og som har jobbet hardt med å bli en bedre staker, er Øystein «Pølsa» Pettersen.

– Dette er helt rått! Jeg har ståltro på Tronsmoen. Men for oss som har tenkt at det skal bli hyggelig å gå med feste igjen når vi trapper ned, er jo dette forferdelig. Vi må stake til vi er 90!

Han sier det er en grunn til at eliteløperne staker, og det er at det er veldig effektivt. Han hyller Gunnar Tronsmoens initiativ og sier valget hans slett ikke er dumt.

– Dette kommer til å gå bra og hvis han trenger tips så er det bare å ringe meg, sier Pettersen.

Øystein Pettersen

STÅLTRO: Den tidligere landslagsløperen, nå langløper Øystein Pettersen, sier Tronsmoens valg ikke er dumt. Gjør han det riktig, er staking veldig effektivt. Dumt at han vil ødelegge selvtilliten til mange birkebeinere med dette, men.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Lærer av proffene

Gunnar gjør altså som proffene og har plukket opp ett og annet fra det han har sett de beste stakerne i verden gjør.

– I gamle dager gikk vi mye lenger fram med armene og dro lenger bakover. Nå bøyer vi ordentlig i albuene og bruker overkroppen mer, forteller Gunnar mens han ivrig viser oss hva som er forskjellene.

– Frykter du at du ikke klarer dette?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er jo bare å bestemme seg for det. Så får en bare bruke litt lengre tid eventuelt, avslutter den spreke 86-åringen før han staker seg til skogs.

Gunnar Tronsmoen (87) er et råskinn på ski

JA, DA: Ingen tvil, Gunnar Tronsmoen på 86 år er faktisk et råskinn på ski.

Foto: Alexander Nordby / NRK