Hopp til innhold

Tollvesenet skal overvåke grensa med kamera

Tollerne i Kongsvinger forventer å ta flere smuglere når de får kameraovervåkning på grensa i løpet av sommeren. Men politiet frykter at det nye systemet vil sprenge kapasiteten.

Morten Nystuen

Kontorsjef hos Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen, gleder seg til å få kameraovervåkning ved flere ubetjente grenseoverganger i Hedmark. Her på Austmarka i Kongsvinger.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Tollvesenet får nå kameraer som skal skaffe dem bedre oversikt over smuglertrafikken i Hedmark.

Et prøveprosjektet har vist at flere smuglere blir tatt. I løpet av sommeren skal det monters opp flere kameraer ved eller i nærheten noen av de ubetjente grendeovergangene i Kongsvinger og Eidskog.

Får beskjed

Austmarka

Ved dette krysset på Austmarka i Kongsvinger skal det setter opp kameraer i løpet av sommeren.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Kameraene skal fange opp trafikken i grenseområdene.

– Vi kan sitte og se på en grenseovergang, og passerer det en bil som er begjært avskiltet eller tatt for smugling tidligere så vil vi få et lite pling på dataskjermen vår, sier kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Hedmark har flest ubetjente grenseoverganger i landet, og kameraovervåking vil bli nyttig for å få bedre oversikt. I Kongsvinger og Eidskog er det 21 grenseoverganger. I Hedmark er det til sammen 37 overganger, og grensa er 35 mil lang.

– Ja, pluss noen som har laget sine egne veier. De tror ikke vi vet om dem, sier Nystuen og ler.

Bedre rustet

Kameraene skal plasseres i vegkanten og leser skiltene til passerende kjøretøy. Dette sjekkes raskt mot ulike registre.

Gjennom et prøveprosjekt gjennomført i Østfold ga dette gode resultater spesielt når det gjeldt å avsløre smugling på de ubetjente overgangene.

– Det er det som er poenget å få litt hjelp fra de kameraene. Forhåpentligvis skal vi klare å styre ressursene kjappes mulig dit det kommer noen som forsøker å smugle. Det er hele poenget. Det er begrenset for hvor mye vi vet i dag, så med kameraer står vi bedre rustet.

Politiet bekymret

For politiet i Kongsvinger sluker smuglersakene allerede store ressurser. Leder for operativ seksjon ved Kongsvinger politistasjon, Per Olaf Nordli, er bekymret. Han er ikke sikker på om de klarer å håndtere alle sakene som vil komme.

– Vår kapasitet blir enda mer belastet enn i dag. Vi greier stort sett ikke å forfølge spor i saker som Tollvesenet oppdager, og har en bekymring for at det nå vil øke i antall pågrepne og vår kapasitet vil da bli ytterligere svekket, sier Nordli

Og han er bekymret for at dette skal gå utover andre saker.

– Da går det utover lokale saker for tollsakene er ofte saker der starten og endepunktene er andre steder enn i Hedmark.

Per Olaf Nordli

Leder for operativ seksjon ved Kongsvinger politistasjon, Per Olaf Nordli, frykter kameraene fører til merarbeid for politiet.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Flere saker fra Innlandet