Hopp til innhold

Unge over hele landet vil spille golf

STANGE (NRK): Amanda Opaker (22) er en av mange unge som har meldt seg inn i en golfklubb i år. – Alder er ingen hindring, sier hun.

Oppsving for golf

NYTT MEDLEM: Amanda Opaker fra Brumunddal har nylig meldt seg inn i Atlungstad Golf i Stange. – Nå har nordmenn masse tid til å spille golf, sier hun.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det er en super måte å få kommet seg ut på. Så synes jeg spillet er veldig gøy.

Det sier 22 år gamle Amanda Opaker. Hun har hatt lyst til å melde seg inn i golfen lenge. Men fikk en ekstra dytt nå som hun skal feriere i Norge i sommer.

Opaker tok et nybegynnerkurs i mai, og ble raskt bitt av basillen. Nå kan hun være på banen opptil tre ganger i uka.

– Jeg spiller bare for gøy. Det er sosialt og man kan spille med hvem som helst. Alder er ingen hindring i golfen, sier Opaker.

Oppsving for golf

FOR ALLE: – Når man spiller golf ser man både unge og eldre mennesker. Jeg synes at man skal tenke på golf som en sport for alle, sier 22-åringen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Nådd det magiske tallet

22-åringen er ikke den eneste som nylig har fått sansen for golf. Golfklubber over hele landet har nemlig sett en enorm økning av medlemmer i år. Spesielt har interessen vokst hos de yngre.

Tor-Anders Hanssen Generalsekretær Norges Golfforbund.

STOR INTERESSE:– Det er fantastisk å registrere den store interessen, og spesielt er det gledelig for våre 180 golfklubber som har slitt med rekrutteringen i flere år, sier generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen.

Foto: Pressebilde

– Vi har nådd det magiske tallet på 100.000 medlemmer i år, sier generalsekretær i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen.

Han forteller at sporten har fått hele 13.000 nye medlemmer i år, der 9.500 er under 50 år.

– Da vi i fjor høst satte oss et mål om 100.000 golfspillere innen utgangen av 2023, var det i overkant ambisiøst etter ti års nedgang. At vi når dette tallet allerede nå, er spesielt, sier han.

Også aktiviteten på golfbanene i landet har fordoblet seg sammenligna med samme periode i fjor.

Hanssen mener den økte interessen skyldes at golfen kunne åpne tidligere enn mange andre idretter.

– 1. april var retningslinjene klare og klubbene kunne åpne for aktivitet. Dette fordi vi bare behandler eget utstyr og at vi har store utendørsarealer å bevege oss på. Vi trenger heller ikke å benytte oss av garderober, sier han.

Flere NRK har snakka med i golfmiljøet mener at Viktor Hovland sin inntreden i proff-golfverdenen også delvis kan ha skyld i den økte interessen.

– Følger med en solid jobb

På Atlungstad Golf i Stange, der Opaker nylig har meldt seg inn, har de nesten doblet antall medlemmer under 30 år.

Daglig leder i klubben, Pål-Jan Stokke håper de nye medlemmene beholder golf som hobby, da unge mennesker beriker det totale miljøet.

Han forteller at å ivareta nye medlemmer kan være vanskelig, men at de gjør alt de kan for at også de skal trives på banen.

– Det følger med en solid jobb ved å ta inn nye medlemmer. Men vi tar vare på de nye medlemmene våre, slik at de kjenner på mestring og synes golf er moro.

Oppsving for golf

STØRRE VEKST ENN NOEN GANG: – I de 12 årene banen har eksistert har vi hatt en fin og jevn vekst hele vegen. Men i år har vi hatt større vekst enn noen gang tidligere. Golfen har nok blitt brukt som en substitutt når lagidretter og treningssentrene ble stengt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Stokke forteller at klubben slet da pandemien slo inn. Alle inntekter forsvant, og de var redde for hva dette kunne føre med seg.

– I midten av mars var det krisetilstander. Men så har vi kommet i gang igjen for fullt. Vi har jobbet hardt for å få inn nye medlemmer og var tidlig i gang med rekrutteringen, sier han.

Amanda Opaker sier hun ikke kommer til å slutte med det første, og håper flere yngre åpner øynene for sporten.

Flere saker fra Innlandet

pride-flagg-tv-140624

Strømmet på TikTok: – Dere må vipse om dere vil ha mer homoflagg-brenning

Trafikkulykke Østerdalen Sladdet

To personer døde i trafikkulykke i Østerdalen