Hopp til innhold

Gjorde det nest største sigarettbeslaget på fem år

Mandag stoppet tollerne en tyskregistrert campingbil etter tips fra publikum. Godt gjemt i bilen fant de til sammen 500 000 sigaretter.

Sigarettbeslag

REKORDSTORT: Det var i denne bobilen tollerne fant 500 000 sigaretter.

Foto: Morten Nystuen / Tollvesenet

Det var mandag morgen at tollerne fikk tips fra lokalbefolkningen ved grensa om tre mistenkelige biler. Tollerne rykket ut, og de fikk stoppet bilene på E16 ved Norsenga i Kongsvinger.

Tollerne tok med seg en tyskregistrert campingbil til kontrollhallen på Magnormoen. Der gjorde de det nest største sigarettbeslaget på fem år.

Det største ble gjort bare for noen uker siden. Da fant tollerne 640 180 sigaretter, også det i Hedmark.

Tollerne måtte gå løs på bobilen med drill for å finne sigarettene i campingbilen, siden føreren opplyste at vedkommende ikke hadde nøkler. De måtte skru opp dør og luker på bilen, og de tok også av et veggpanel. Til sammen fant tollerne 500 000 sigaretter, godt gjemt i bilen.

– Det var hele vegger fulle av sigaretter. Hele lasterommet var også fullt. Det var så mye, så det var umulig å skjule alt det der, sier kontorsjef ved tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Det blir stadig flere store beslag i området.

– Vi ser trenden at smuglingstrafikken dreier seg fra Svinesund og nordover. Hedmarksgrensa har mange overganger og ikke så mange tollere som de har lenger sør, sier.

– Folk er flinke til å tipse oss

Det var et tips fra publikum som avdekket storsvindelen mandag. Nystuen er glad for at folk tipser om smuglere.

– Vi må berømme folk som ringer, for det er uvurderlig for oss, sier han.

Han tror folk begynner å bli lei all smuglinga.

– Jeg tror vi får tips fordi folk mener vi gjør en samfunnsbeskyttende jobb.

Bobil brukt til smugling

BOBIL: To menn og en kvinne ble pågrepet i bobilen.

Foto: Morten Nystuen / Tollvesenet

– Kunne tjent en million

Det er lukrativt å smugle sigaretter, dersom man ikke blir tatt.

– Vi har fått informasjon om at de kjøper sigaretter i Øst-Europa for 50 øre stykket. De som røyker vet at en sigarett i Norge koster fem kroner. Det er mulighet til å tjene store penger på dette, og det er en stor, svart økonomi, sier Nystuen.

Hadde smuglerne lykkes med dette partiet, anslår Nystuen at det kunne vært snakk om kanskje en million kroner i fortjeneste.

– Det er store verdier. Det er snakk om en avgiftsunndragelse på halvannen million kroner. Dette er organisert kriminalitet, som vi må prøve å bekjempe, sier han.

Sjåføren ble pågrepet

To menn og en kvinne, alle tre fra Litauen, ble pågrepet etter beslaget. De tre skal ha opplyst at de skulle på ferie til Drammen og Oslo, men tollerne fant raskt ut at ikke alt stemte ved identitetspapirene deres.

Senere viste det seg at den 46 år gamle sjåføren ble tatt for sigarettsmugling også i 2011.

De to andre bilene som politiet fikk tips om var det ingenting i.

Tollvesenet jobber daglig med å prøve å bekjempe smuglingen, og har blant annet fått utrykningskjøretøy til å hjelpe seg med dette i et prøveprosjekt.

– Vi har også satt opp kameraer langs Hedmarksgrensa. Vi utvikler hele tida kontrollmetodene våre, slik at vi skal være uforutsigbare, sier han.

Flere saker fra Innlandet