Hopp til innhold

Se isproppen i Glomma

Den flere kilometer lange isproppen i Glomma ved Hanestad i Rendalen holder fremdeles stand. Her kan du se ismassene som ligger i elva.

ISPROPP

SE ISPROPPEN: Dronebilder av isgangen i Glomma

Dersom hele isproppen slipper på en gang kan det føre til store ødeleggelser nedover langs Glomma. Men, ifølge NVE er det for farlig for mannskapene å prøve å fjerne ismassene.

Paul Christen Røhr

Sjefingeniør i NVE, Paul Christen Røhr følger utviklingen i elva nøye.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Sjefingeniør i NVE, Paul Christen Røhr sier det ikke er aktuelt å bruke dynamitt for å fjerne isen.

– Kraften fra eksplosjonen vil pulverisere is som kan fare opp i lufta, mens isen under trolig ikke vil rikke seg, sier Røhr.

Vannet steg raskt

Leder i hydrologiseksjonen i Eidsiva vannkraft, Hans Christian Udnes sier vannet i Rendalsoverføringen, som er en tunnel fra Høgeggadammen til Rendalen, har steget raskt. På fire dager steg vannføringen fra 10 kubikk i sekundet til 100 kubikk i sekundet.

– Da det skjedde for cirka en uke siden, økte vannmengden i Glomma ganske fort. Det kan forklare oversvømmelsen. På Savalen holdes vannet nå helt, og det er minimal tapping på Aursunden nord for Røros, sier Udnes.

Anders Øivind Sund

FORTSATT ISOLERT: Gården til Anders Øyvind Sund er uten vegforbindelse

Foto: Anne Næsheim / NRK

Gården Søndre Grøtting på Hanestad er fremdeles helt isolert av vannmassene. Bonde Anders Øyvind Sund får ikke melkebilen fram til gården, og må helle ut melka fra de 25 melkekyra i fjøset.