Går til sak mot forsikringsselskapet

Forsikringsselskapet mener Tommy og Anita Oppegaard tente på sitt eget hus for å få penger fra forsikringsselskapet. Med hjelp av privatetterforskere går ekteparet nå til retten for å få utbetalingen.

Tommy og Anita Oppegaard

PÅ BRANNTOMTA: To og et halvt år etter brannen står barnefamiliens bolig i Lunner fortsatt som en ruin. Forsikringsselskapet mener ekteparet tente på huset og nekter å utbetale erstatning.

Foto: Arne Sørenes / NRK

I januar 2014 ble Tommy og Anita Oppegaards enebolig i Lunner totalskadd i brann. Familien på fire var bortreist på hytta da brannen startet. Tommy hadde vært innom huset like før det begynte å brenne.

Politiet mente det var grunn til å mistenke ekteparet for å ha tent på huset, og siktet dem for forsikringsbedrageri. Etter to år ble saken henlagt.

Likevel: Forsikringsselskapet holder fast ved at brannen var påsatt og nekter å betale ut erstatning.

Boligbrann i Lunner

BRANNEN: Om morgenen 31.januar 2014 brøt det ut brann i den tidligere landhandelen på Kalvsjø i Lunner, der familien Oppegaard bodde.

Foto: Eivind Marcelino

Kjemper mot forsikringsselskapet

To og et halvt år etter brannen har ikke familien fått en eneste krone i erstatning fra forsikringsselskapet Sparebank 1 Forsikring. Barnefamilien leier en enebolig i nabokommunen, mens det gamle huset deres står som en ruin.

Nå forbereder de rettssak for å få den utbetalingen de mener de har rett på.

– Vi har mista helt tro på politiet, forsikringsselskap, alle steder du forventer å få hjelp. Du mister alt du har og i tillegg må du kjempe for å få erstatning, sier Tommy.

Tommy og Anita Oppegaard

KJEMPER: Ekteparet har brukt mye tid og penger på kampen mot forsikringsselskapet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fikk hjelp av privatetterforskere

Politiet etterforsket saken i to år uten å konkludere hvor og hvordan brannen startet.

De to privatetterforskere paret engasjerte mener å ha funnet ut hvor brannen startet, og at brannen ikke kan ha vært påtent.

– Brannen startet i veggen til vaskerommet og vi vet at det var elektriske kabler der. Vi kan bevise at det er helt usannsynlig at familien har tent på huset selv, noe også laboratorieundersøkelser viser, sier eltakstmann Jon Henrik Leere til HadelandNytt, som først omtalte denne saken.

– Sannsynlig at brannen er påsatt

Innlandet politidistrikt opplyser at de drev omfattende etterforskning sammen med Kripos i denne saken, før den ble henlagt fordi de ikke hadde gode nok bevis.

Trine Hanssen

POLITIADVOKAT: Politiet gjorde mange avhør og undersøkelser på brannstedet, sier politiadvokat Trine Hanssen.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Bakgrunnen for siktelsen var omfattende etterforskning med både avhør og undersøkelser på brannstedet, sier politiadvokat Trine Hanssen.

Privatetterforskernes konklusjoner vil hun ikke mene noe om:

– Jeg vet ikke hvilken kompetanse de har eller hvilke vurderinger de har gjort, sier hun.

Forsikringsselskapet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK siden den skal opp i retten.

Men: I et tilsvar til Gjøvik tingrett gjengitt i HadelandNytt skriver advokat Line Næshagen i Sparebank 1 Forsikring at det er er sannsynlig at brannen er påsatt.

De mener det ikke er holdepunkter for noen andre naturlige forklaringer til hvorfor brannen oppstod.

Samler inn penger

Nå forbereder ekteparet i Lunner seg på en kostbar rettslig strid. Ekteparet samler inn penger til advokat via en Facebook-side.

– Mange har tatt kontakt med oss, både kjente og ukjente. Det medfører enorme advokatutgifter å saksøke forsikringsselskapet, sier Tommy Oppegaard.

Første steg mot drømmen om et nytt hus og en ny start på livet er når de møter Sparebank 1 Forsikring i Gjøvik tingrett 6. til 10. mars neste år.