Grønt lys for flyplass i milliardklassen i Trysil/Sälen

EU-kommisjonen godkjenner en statlig støtte på en kvart milliard kroner til flyplass utenfor Sälen i Sverige, 40 minutters kjøring fra Trysil. Flyplassen kan bli åpnet i 2019.

Flyplassen i Rörbäcksnäs

SMÅFLYPLASS BLIR LENGRE: Den nåværende småflyplassen i Sälen utvides og skal kunne ta imot store charterfly i 2019, sier investorene.

Foto: NRK

– Dette er en gledens dag. Vi satser på at flyplassen og opplevelsessenteret med handel, aktiviteter og restauranter kan åpnes i 2019, sier Brett Weihart, som er direktør i Scandinavian Mountains Airport AB.

Totalbeløpet blir ca. en milliard kroner, der private investorer står for 75 prosent.

Erik Sletten

SVÆRT FORNØYD ORDFØRER: – Dette gir fremtidstro, sier ordfører Erik Sletten i Trysil etter at statsstøtte til flyplassen i Sälen er godkjent.

Foto: Grete Myrvold Rydje

– Dette vil styrke utviklingen av reiselivet og næringslivet hos oss, sier ordfører Erik Sletten i Trysil kommune.

– Realisering av flyplassen, som vil bringe mange nye internasjonale gjester til regionen og til Trysil, vil bidra til flere gjester i sengene, i bakkene, på restaurantene og i butikkene. Dette er en beslutning som skaper fremtidstro, sier Erik Sletten.

Planene om flyplass har imidlertid ført til motbør fra deler av handelsstanden i Trysil. De frykter at handelssenteret på flyplassen vil føre til færre kunder for dem.

I startfasen for planene måtte miljøvernhensyn kartlegges. I 2013 slo den svenske miljødomstolen fast at dette ikke er noen hindring.

Så langt tilbake som 2008 ble planene om charterflyplass luftet. Ildsjelene mente da at flyplassen kunne stå ferdig i 2013.

200 millioner turister

Investorene viser til at 200 millioner turister vil kunne komme til Sälen med fire timers transfer. Det vil si at de bruker en time på å reise til sin nærmeste flyplass, og deretter to timer til Sälen med fly.

Dette vil da være skiturister fra England, Benelux-landene, Tyskland, Polen, de baltiske statene og Russland.