Hopp til innhold

Flørter med narkobruk i russelåt

24 russejenter fra Hamar ville ha en sprek og annerledes russelåt. Resultatet ble en låt som flørter med bruk av både kokain og amfetamin i russetida.

Tre russejenter krabber opp Karl Johan

RUSSEMORO: Det er blitt vanlig at russ får produsert egen musikk til den store feiringen i mai. Bildet er fra russefeiringen i 2015.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte musikkvideoen med låten som den Oslo-baserte artisten P$M har laget til russejentene i Hamar.

Jentene på russebussen "Boogie 2016" sier til avisa at det hele er uskyldig og for å provosere. Det har de klart.

I starten av låta ræppes det om Molly, som er slang for ecstasy. «24 bad bitches som er tura på noe molly», ræppes det mens det vises til knusing av piller i tekstgrafikken. «Knuser no Molly og sniffer den opp, ekke no tvil nei vi er på topp».

Teksten i låta referer også til kokain. «Boogie, boogie all night, drikker sprit og snorter line til huset er ødelagt».

Se videoen her:

Burde bedt om sensur

Ei av jentene sier til NRK at de ønsket oppmerksomhet blant sine medruss for låta, og at de ikke trodde de ville få så sterke reaksjoner fra voksne og eldre. Hun sier at de hadde liten innvirkning på låtas tekst, men at de burde ha satt ei grense ved dop.

– Så dere angrer?

– Vi angrer på at vi ikke ba om sensur på alt det som hadde med narkotika å gjøre, sier russejenta fra Hamar.

Arne Wiggo Rognås, leder for strategi- og forebyggende seksjon ved Hamar politistasjon, mener det er greit at russelåter provoserer, men at russen bør unngå låter med tekster som på sett og vis forherliger narkotika, vold eller overgrep. Han liker ikke utviklingen.

– Det kan virke som det er et tegn i tiden at man må gå litt lenger for hvert år for å oppnå den nødvendige oppmerksomheten. Da kan det munne ut i russelåter som tenderer mot straffbare forhold, sier Rognås.

Han sier at dette ikke betyr at russen gjør det de synger om, men at signalene de sender ut ikke er heldige.

Møter på skolen

Stig Johannessen, rektor Katta

PÅVIRKET SKOLEN: Stig Johannessen, rektor ved Hamar katedralskole, sier oppstyret rundt russejentenes russelåt har påvirket skoledagen negativt.

Foto: NRK

Rektor ved Hamar katedralskole, Stig Johannessen, sier skolen skiller mellom russetid og skoletid, og blander seg derfor ikke inn i russefeiringa så lenge det ikke påvirker skolehverdagen.

Men denne saken her med låta har jo påvirka skolehverdagen i dag. Den har jo blitt dårligere på grunn av den, sier Johannessen.

Torsdag var han derfor i møte med kontaktlærer og trinnleder for russen på Katta. Det blir også et møte med russen om rus og russetid 11. april.

Russetida har blitt en kommersiell virksomhet. Allerede på slutten av ungdomsskolen begynner elever å planlegge, sier han.

Parkeringsbøter er ganske dyre og oppleves ofte som urettferdig. Hvorfor må det koste 800 kr for å legge lappen litt feil i vinduet?
Forbrukerinspektørene ser nærmere på parkeringsbransjen.
Vi ser også på nye enmannskjøretøy, til bruk både i byen og i skogen.
Og Christian Strand prøver lage sin egen russelåt nesten helt gratis. En personlig busslåt kan russ betale opp til 100 000 kroner for.
Forbrukerinspektørene NRK1 12.3 kl 1945

RUSSELÅTER: Forbrukerinspektørene i NRK laget en sak om russelåter i 2014.

Flere saker fra Innlandet

Silje Skrove Paulsen ser ned Sjoaelva fra en kajakk hun sitter på i skogkanten.

Ny kartlegging skapar uro: – Den nasjonale skatten vår

IMG_5715

I dette yrket er det vanskelig å ta ferie: – På sommeren har vi aldri fri