Flertallet vil ha Kristian Tonning Riise

ELVERUM (NRK): Den erfarne stortingsrepresentanten Gunnar Gundersen (60) tapte nominasjonskampen mot den unge utfordreren Kristian Tonning Riise (27). Et stort flertall av delegatene i Hedmark Høyre vil ha Unge Høyre-lederen inn på Stortinget.

Kristian Tonning Riise

FIKK TILLIT: Kristian Tonning Riise er klar for Stortinget etter å ha vunnet nominasjonskampen mot Gunnar A. Gundersen

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Jeg er glad, letta og utrolig takknemlig for tilliten jeg har fått. Samtidig kjenner jeg på et stort ansvar. Det er høye forventninger til hva jeg skal få til, sier Kristian Tonning Riise.

Han beskrives av støttespillere som et stort politisk talent, som vil trekke flere velgere til Høyre.

Sjelden har nominasjonsmøtet til Hedmark Høyre vært mer spennende. Nominasjonskomiteen valgte å sette Gundersen og Riise på delt førsteplass, og i kveld var det opp til de 90 delegatene på nominasjonsmøtet i Elverum og ta det endelige valget.

Da stemmene var talt opp hadde Riise en stor overvekt av stemmene. 51 delegater ga Riise sin stemme, mens 39 stemte for Gundersen. Det var ingen blanke stemmer.

En glad og ydmyk Riise takket for tilliten fra talerstolen. Han benyttet også sjansen til å rose Gunnar A Gundersen som er ute av Stortinget etter valget i 2017.

– Jeg har lært mye av deg Gunnar. Det skal jeg ta med videre, sa Riise i sin takketale.

Gundersen har hele tiden vært klar på at han kun ville stå på Stortingslista til Hedmark Høyre om han ble valgt inn på 1.plass.

Skuffet Gundersen

Nominasjonsmøte til Hedmark Høyre 2016

STORT OPPMØTE: 90 delegater fra de ulike lokallagene deltok i nominasjonsmøtet. Et klart flertall ville ha Tonning Riise inn på Stortinget.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Gunnar Gundersen fikk ikke fornyet tillit og er naturlig nok skuffet. Han forlater Stortinget etter tre perioder.

– Jeg mener jeg hadde hatt mye å gi en periode til, sier Gundersen.

Han sier han har respekt for at nominasjonsmøtet ønsket en fornyelse, og ønsker Tonning Riise lykke til. Han har en tøff jobb i vente, sier Gundersen.

– Det gjelder å markere seg. Det krever beinhard jobbing.

Gundersen mener han har gjort en god jobb for Hedmark som stortingsrepresentant, og trekker frem ulvesaken spesielt og hvordan han har fått gjennomslag i eget parti.

– Ingen andre hadde kommet til ​til å prate ulv om jeg ikke hadde gjort det, sa Gundersen fra talerstolen før avstemminga.

– Splitter ikke Hedmark Høyre

Nominasjonsmøte til Hedmark Høyre 2016

STORT OPPMØTE: 90 delegater fra de ulike lokallagene deltok i nominasjonsmøtet. Et klart flertall ville ha Tonning Riise inn på Stortinget.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Høyres lokallag har vært splittet i synet på hvem som bør være Hedmarks listetopp.

Før nominasjonsmøtet i kveld hadde Gundersen støtte i flertallet av lokallagene. Elverum, Kongsvinger, Eidskog, Grue, Åmot, Løten, Stor- Elvdal, Trysil, Rendalen, Engerdal og Åsnes hadde Gundersen på topp.

Lokallagene som støtter Riise var Ringsaker, Hamar, Stange, Nord-Odal, Sør-Odal, Tynset, Os, Alvdal og Våler.

Det var likevel splittelser innad i lokallagene. Elverum stilte med 11 delegater på nominasjonsmøte. En av disse var Peer Jacob Svenkerud som ga sin stemme til Gundersen.

– Jeg mener Gundersen var den beste kandidaten. Han representerer noe som mangler i politikken, nemlig livserfaring. Men jeg har respekt for flertallet og tror Riise kommer til å gjøre en god jobb, sier Svenkerud.

Han tror ikke kveldens valg vil splitte Hedmark Høyre.

– Det er fint at vi har to gode toppkandidater og at det er stor engasjement rundt nominasjonen, sier Svenkerud.