Unge Høyre-leder vil vippe veteranen av pinnen

For første gang siden 1993 er det kamp om topplassen i Hedmark Høyre foran stortingsvalget. I kveld må nominasjonsmøtet velge mellom veteranen Gunnar A. Gundersen og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Tonning Rise og Gundersen

KAMP: Nominasjonsmøtet i Hedmark Høyre må velge mellom rutine eller fornyelse når de samles på Elgstua i Elverum i kveld.

Foto: NRK

De ønsker konkurranse i samfunnet, partiet Høyre. Likevel er det svært sjelden partiet opplever konkurranse om førsteplassen på stortingslista i Hedmark.

Men i kveld må partiets nominasjonsmøte bestemme om de skal satse på rutine eller fornyelse.

15. september 2016 kl. 11:42: Høyre i Hedmarks største kommune, Ringsaker, går inn for Kristian Tonning Riise på førsteplass til Stortinget. Tonning Riises hardeste konkurrent, Gunnar Gundersen, er ikke på lista.

Helt nytt

Gunnar A. Gundersen, 60 år fra Åsnes, har tre perioder bak seg på Stortinget. Han har hatt til dels svært tunge, politiske verv for Høyres stortingsgruppe og ønsker å kjempe om å få sin fjerde periode.

Kristian Tonning Riise er 27 år og fra Stange. Han er i tillegg til å være leder i Unge Høyre i Norge, 1. nestleder i Hedmark Høyre og medlem i kommunestyret i hjemkommunen. Nå ønsker han sin første periode på Stortinget.

19. september 2016 kl. 06:18: Et knapt flertall av Høyres medlemmer i Hedmark vil ha Gunnar A. Gundersen øverst på nominasjonslista. Det skriver Østlendingen.

Leif Gjessing leder Høyres nominasjonskomite som i kveld gir rundt 100 frammøtte representanter det vanskelige valget.

– Det er første gangen jeg har vært med på dette her at vi har hatt to kandidater til førsteplassen. Det kan ikke jeg huske vi har hatt før, sier Gjessing.

Sist gang det var reell kamp om førsteplassen på Høyres stortingsliste i Hedmark var foran stortingsvalget i 1993. Da ble Bjørn Hærnes valgt etter benkeforslag på bekostning av valgkomiteens innstilling på Ola Næsheim.

21. september 2016 kl. 20:45: Nominasjonskomiteen i Hedmark Høyre foreslår både Gunnar A. Gundersen og Kristian Tonning Riise øverst på lista for neste års stortingsvalg.

I kveld er kampen minst like åpen som den var for godt over 20 år siden.

– Dette blir spennende. Det ser ut til å bli jevnt, sier Leif Gjessing

Kampklare kandidater

Gunnar A. Gundersen startet sin karriere på Stortinget i 2005 etter at Høyre sikret seg utjevningsmandatet for Hedmark den gangen. For aller første gang har han fått en motkandidat.

– He-he! Dette er en del av demokratiet og er helt greit, sier Gundersen, som mener hans erfaring fra næringsliv og ikke bare politikk bør tale til hans fordel.

23. september 2016 kl.10:11: Kristian Tonning Riise sier det er topplassen eller ingenting i Hedmark Høyre som gjelder for ham. 2. eller 3.plassen er ikke aktuell, sier han.

Motkandidaten heter altså Kristian Tonning Riise. Og 27-åringen er kampklar.

– Hvis Hedmark skal ha innflytelse i Høyre, så er vi nødt til å bygge noen profiler for framtida. Da må vi ha noen utskiftinger av og til, sier Unge Høyre-lederen.

Men Gundersen vil absolutt ikke gi seg uten kamp.

– Jeg mener jeg fortsatt har mye å bidra med og har gjort en god jobb. Nå går Hedmark så det suser. Hedmark trenger mer Høyre-politikk, og jeg har lyst til å bidra en periode til, sier veteranen.

13. oktober 2016 kl. 06:30: Toppledelsen i Hedmark Høyre ønsker å nominere Kristian Tonning Riise foran Gunnar Gundersen på lista til neste stortingsvalg, skriver Østlendingen.

– Jeg har en god magefølelse, selv om det selvfølgelig alltid er spennende før et nominasjonsmøte, sier Kristian Tonning Riise.

– Jeg har tro på egne muligheter og tror jeg vinner, sier Gunnar A. Gundersen.

Flere saker fra Innlandet