Hopp til innhold

Ledigheten øker igjen - Jørgen (19) er unntaket

Ungdomsledigheten vokser, men en bransje skiller seg positivt ut.

Jørgen Nyrud Fonstad, Kiwi Skarnes.

NY JOBB: Jørgen Nyrud Fonstad (19) er blant de mange unge som har fått jobb i matbutikk i år og er veldig glad for å få arbeidserfaring.

Foto: Knut-Øyvind Hagen

– Dagligvarehandelen opplever en fantastisk vekst og er et lysglimt i en tid med mye ledighet, sier direktør i Virke Handel, Harald J. Andersen.

For nå øker arbeidsledigheten igjen, for første gang siden april. 6,9 prosent er helt eller delvis ledige. Det er 9.300 flere enn for en måned siden.

– Strengere smittevernregler treffer arbeidsmarkedet raskt, sier NAV-direktør Hans Christian Holte.

Men dagligvarebransjen skiller seg ut. Fra mars til november i år har Norgesgruppen ansatt 3000 nye, og 75 prosent av dem er under 25 år.

Også Coop og Rema bekrefter denne tendensen.

– Vi anslår en vekst på 6000 nye i dagligvarebransjen, sier direktør i Virke Handel, Harald Andersen.

– Det beste er å føle seg nyttig

Jeanette Sund Øiseth, butikksjef Kiwi Skarnes.

OPPSVING: Butikksjef på Kiwi Skarnes har ansatt ni nye medarbeidere siden mars.

Foto: Knut-Øyvind Hagen

Kiwi på Skarnes er blant butikkene som kan bekrefte denne trenden.

– Vi har hatt en kjempevekst siden mars og har hatt behov for mange flere ansatte, sier butikksjef, Jeanett Sund Øiseth.

Årsaken til oppsvinget i bransjen er først og fremst at vi ikke handler så mye i Sverige under koronapandemien, og at vi spiser flere måltider hjemme.

Kiwi Skarnes har ansatt ni nye medarbeidere siden mars. Sju av dem er under 25 år.

– Det har vært veldig bra. Jeg har lært mye og blitt kjent med mange mennesker, sier 19 år gamle Jørgen Nyrud Fonstad.

Han ble ferdig med videregående skole i høst og ville ha et friår før videre studier. Han begynte i jobben på Kiwi i Skarnes for bare en og en halv uke siden.

– Før jeg begynte å jobbe hadde jeg ikke så mye å fylle dagene med. Det aller beste er å føle at man gjør noe nyttig og ser resultatene av det man gjør, sier Jørgen.

Viktig arbeidserfaring

Nav-direktør Hans Christian Holte

BEKYMRET: NAV-direktør Hans Christian Holte sier smittevernreglene treffer arbeidsmarkedet hardt.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

NAV-direktøren er svært bekymret for ledigheten blant de unge nå. For i andre bransjer, som uteliv og reiseliv, er arbeidsmarkedet bekmørkt akkurat nå.

– Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før koronapandemien traff oss. Det er viktig å jobbe for å unngå langvarig utenforskap blant utsatte grupper, og da ikke minst blant unge voksne, sier NAV-direktør Holte.

Derfor er det ekstra gledelig at varehandelen går så bra, mener Harald Andersen i Virke. En av fire under 25 år jobber i varehandelen og bransjen er den viktigste inngangsporten til arbeidslivet for ungdom.

– At så mange nye, unge mennesker får jobb nå, viser hvor viktig det er å skape flere arbeidsplasser gjennom å gi varehandelen konkurransedyktige rammebetingelser og redusere grensehandelen, sier Andersen.

Viktig jobberfaring

19 år gamle Jørgen på Kiwi Skarnes synes det er veldig bra at dagligvarebransjen satser på ungdommen og gir dem mulighet til å få jobberfaring.

– Det betyr jo at man får flere muligheter i framtida, at man har noe å henvise til når man skal søke jobb videre, sier Jørgen.

Og butikksjef Jeanette Sund Øiseth synes det er morsomt å følge utviklingen til de unge nyansatte i deres første jobb. Hun tror det gir dem både mestringsfølelse og motivasjon.

– Det har vært veldig positivt å få inn ung arbeidskraft. De tar utfordringer på strak arm. Og så blir det god stemning da, med ungdommelig miljø. Vi har det moro på jobb sammen, sier Sund Øiseth.

Flere saker fra Innlandet