Hopp til innhold

Flere slåss om barna i retten

Barna blir stående i midten når foreldrene krangler. Stadig flere foreldre tar kampen om barna i retten. Og kampene blir stadig tøffere.

Ingar Dalbakk

Ingar Dalbakk på familievernkontoret i Kongsvinger, sier det er tøft for barna når foreldrene krangler.

Foto: Vera Wold

– Jeg hører mange barn som syns det er vanskelig. Barn som er triste og lei seg og sinte, og som gjerne vil at vi skal ta en prat med foreldrene.

Det sier Ingar Dalbakk. Han er leder på familievernkontoret i Kongsvinger og møter mange barn som er midt i en vanskelig konflikt.

– Det har blitt mye mer av det. En åpenbar årsak er at fedrene har kommet mye mer på banen enn før. Det er ikke lenger like opplagt hvordan barnefordelingen skal være, sier Dalbakk.

Det gjør konfliktene tøffere.

– Det er ikke så unaturlig, i og med at det er to foreldre som veldig gjerne vil være mye foreldre, sier Dalbakk.

Dobbelt så mange til retten

Noen klarer å bli enige på familievernkontoret. Men vegen derfra og til tingretten er kort. I Glåmdal tingrett var det en fordobling av barnefordelingssaker fra 2012 til 2013. Ellers i landet har det vært en jevnere stigning.

Sorenskriver Vegard Sunde i Gjøvik tingrett forteller at det ikke bare er en økning i antall saker, men også en endring i hvordan sakene er.

– Det er flere saker nå enn før hvor det er problemer med psykisk vold, rus og psykiatri. Det er store konflikter og turbulens og ofte slik at foreldrene sliter tungt med andre ting også, sier Sunde.

100.000 har opplevd skilsmisse

100.000 barn har opplevd skilsmisse i Norge de siste ti årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er omtrent like mange som hele befolkningen i Drammen by.

I Hedmark og Oppland har over 7.500 barn opplevd skilsmisse det siste ti årene. Det er like mange som det bor i Løten kommune.

Vegard Sunde, Glåmdal tingrett

Sorenskriver i Glåmdal tingrett, Vegard Sunde, sier disse sakene er vanskelige for dommerne.

Foto: Vera Wold

Disse sakene tar dermed opp mer og mer tid, både på familievernkontoret og i retten. I retten kan det ofte være meklingsmøter over flere dager med bistand fra barnesakkyndige, og sakene er krevende.

– Mange av disse sakene grenser mot en barnevernsproblematikk og er krevende for dommerne å ta stilling til, sier sorenskriver Sunde.

Foreldrene har alltid ansvaret

Han tror mange av sakene kunne blitt avgjort før det kom til rettssak hvis familievernkontorene fikk mer ressurser.

Ingar Dalbakk på familievernkontoret i Kongsvinger sier det uansett er foreldrene som sitter med nøkkelen og ansvaret.

For barna hjelper det ikke nødvendigvis med en avtale i mekling, en samværsfordeling eller en dom i retten.

– De vil oppleve at foreldrene fremdeles er uvenner. Og det er jo noe av det som er vanskeligst for unger, det at mamma og pappa er uvenner og ikke på talefot, sier Dalbakk.