Bambi på isen og ekorn med supermannkrefter

I morgen er det finale i NRKs Ut i naturen. Hils på ekornet som løftet et tungt søppelkasselokk!

Ekorn-streker

Dette ekornet jaget bort kompisen og tok saken i egne hender.

Foto: John Th. Bråthen / NRK

Kari Toft

Kari Toft er mangeårig programleder i Ut i naturen.

Foto: Jørn Nordli

– Vi har et svært stort spenn i år. Alt fra det rent komiske til det dramatiske, sier programleder Kari Toft.

I kveld er det klart for finalen i seervideokonkurransen Ut i naturen. Den vil bli vist på NRK 1 klokken 19.45 om kvelden.

Finaleprogrammet ble spilt inn for noen uker siden på Søbakken. Blant ti finalister er tre av dem fra Hedmark og Oppland. To av dem med rene Disney-tendenser i videoene sine.

Vaklende Bambi

Jostein Nybakke fra Tangen, fikk seg en skikkelig Bambi på isen-opplevelse da han filmet en redningsaksjon av en utslitt elg på isen på Mjøsa.

Nybakke, en ivrig isfisker, hadde dyrket hobbyen sin i nær seks timer da han fikk øye på en villedet gjest et stykke bortenfor.

– Den falt om og jeg fryktet den hadde gått gjennom en råk. Da vi etter hvert kom frem til den lå den resignert på isen, som om den var på vei til å gi opp. Den ville verken rette seg opp eller flytte på seg, og vi måtte få den til å skjønne at den måtte sitte for å bli reddet.

Elgen falt og falt, men ble til slutt reddet i land.

– Kom elgen uskadet fra det?

– Ja, da vi fikk den vekk fra isen, la den i vei uten noe tegn til halting.

Video Elg i trøbbel

Se elgen som havnet i trøbbel på Mjøsa.

SE: Elg gjennom vindu

SE: Hedmarks-elgen kan ikke trafikkreglene

Påtrengende ekorn


John Th. Bråthen fra Svingvoll filmet et ekorn på matjakt like utenfor stuevinduet. Ekornet klarte som i en tegnefilm å løfte av et tungt søppelkasselokk som ligger over solsikkefrøene.

Bråthen hadde satt en stein på lokket for å holde ekornet unna. Da det ikke hjalp, hentet han heldigvis kameraet, ikke kjeppen:

– Dette er en gjenganger blant tre ekorn som har oppholdt seg i hagen vår. Dette ekornet var den som tok seg mest til rette. Den gnagde av meisebollene for fuglemat, og jagde de andre ekornene bort fra søppelkasselokket over frøene, ler han.


Da steinen var på plass følte Bråthen seg trygg, men:

– Jeg satt og så på den utenfor stuevinduet. Den gjorde flere forsøk på å skyve bort lokket. Til slutt fikk ekornet løftet det opp med tennene og steinen falt av, forteller Bråthen.

Video Ekorn ordner seg kveldsmat

Se ekornet som ordner seg kveldsmat.

SE: Sultent ekorn i Hedmark

Gevirtrøbbel


Lars Gangås fra Koppang beveger seg tett på thrillersjangeren med sin video, som vises under finalen i kveld. Han hadde en vanvittig opplevelse da han sporet jerv i vår.

Da kom han over to reinsdyr som hadde viklet gevirene sine sammen, og som ikke kom seg løs fra hverandre. Det ene var dødt og påspist av rovdyr da Gangås fant dem. Det andre var i live, og ble befridd.

Video Reinsdyr i trøbbel

Mer trøbbel i dyreriket. Se reinsdyret som havnet i gevirtrøbbel.

Takknemlig vertinne


Ut i naturen, som har vært på NRKs sendeskjema i 20 år, har også i år stadfestet sin solide posisjon. Seertallene har ligget jevnt over 600 000 i årets sesong. Kari Toft har vært programleder siden 1997, er glad for nordmenns interesse for programmet:

– Jeg er glad for at nordmenn viser så stor interesse for et program om naturen, sier hun.

Når finaleprogrammet er over i kveld, har seerne i underkant av et døgn på å stemme frem vinneren med SMS, før resultatet blir kunngjort ved nedtelling 20. desember i programmet Naturlig helaften.