Hopp til innhold

Elgen kan ikke trafikkreglene

I disse dager krysser hundrevis av elg veien mellom Elverum og Ånestad, og forårsaker mange farlige situasjoner. Håkon Løkken har fanget dem på film.

Video Elg i farlige situasjoner

Foto/redigering: Håkon Løkken

Løkken er pensjonist og tidligere journalist, og tilbringer mye tid bak kamera for å fange elgens opptreden i naturen. Og i trafikken.

– Jeg har sett mange livsfarlige situasjoner, forteller Løkken, som understreker at han ikke er ute etter å filme ulykker.

– Elgen er interessant, og det er artig å se hvordan den oppfører seg i trafikken, sier han. Hvordan bilistene oppfører seg, havner også på kamera.

Håkon Løkken

Håkon Løkken har fanget elg og farlige situasjoner på film.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad

– Det er urovekkende mange som ikke ser elgen i det hele tatt, selv om den står inntil veien. Det virker som om folk har på seg skylapper.

Mange timer bak kamera

Videoen Løkken har laget er filmet på riksvei 25 mellom Elverum og Hamar, nærmere bestemt ved Tobrumyra ikke langt fra trafikkstasjonen på Husum. Her har fotografen tilbakt timesvis i bilen med ruta rullet ned.

– En bekjent som bor i området tipser meg når elgtrekket er i gang. Lørdag ringte han og sa at det var stor trafikk av elg over veien. Dette er elg som har stått ved Rokosjøen i vinter, og som nå skal opp igjen til Nordhue, Løten Nordbygd og Ringsaker.

Tips til sjåfører

Løkken har sett mange nestenulykker, og har noen tips til bilførere nå i elgtrekk-sesongen:

– Når du ser en elg, stopp da litt på avstand for å la elgen krysse veien. På den måten blir den ikke så redd at den løper til skogs igjen. Om den gjør det, er vi like langt, for over veien skal den, sier Håkon Løkken.

Les også:

500 elg på flyttefot

Tipset kan komme godt med, for Terje Nilsen, oppsynsmann i Løiten Almenning, sier at flere hundre elg nå skal over asfalten på jakt etter sommermat.

– Vi regner med at 400-500 elg krysser veien i dette området nå i vårtrekket. Nå er det høysesong, og trekket varer nok ut denne måneden, sier han.

Som regel går vårtrekket langt bedre enn forflytninga mot vinteren, fordi folk klarer å stoppe bilene, og fordi elgen trekker på en gunstigere tid på døgnet.

– Elgen går som regel om natten eller tidlig på morgenen. Vi har bare rykket ut til 3-4 ulykker under vårtrekkene tidligere, sier Nilsen.

Flere saker fra Innlandet