Hopp til innhold

Fellesforbundet: – De ansatte har ikke fått lønn på tre måneder

Kjøkkenprodusenten Kvalsvik skulle lage et industrieventyr på Dombås. Satsingen har endt med beskyldninger om sosial dumping, dårlige arbeidsforhold og ansatte som ikke skal ha fått lønn på flere måneder.

Svein Grandalen står utendørs i et vinterlandskap.

VIL RYDDE OPP: Svein Grandalen i Fellesforbundet sier de ansatte ved Kvalsvik Produksjon har hatt svært kritikkverdige forhold på jobb. Nå tar de tak i saken.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Kvalsvik Produksjon på Dombås skal i lengre tid ha unngått å betale leie for bedriftslokalene og lønn til de ansatte.

Ifølge GD har bedriften 1,8 millioner i gjeld til Dovre kommune og de ansatte skal ha levd under trusler om at de kan miste jobben dersom de klaget på forholdene. Fellesforbundet har i det siste mottatt mange henvendelser fra de ansatte på Kvalsvik.

– Vi har i lengre tid vært kjent med situasjonen, men har ikke kunnet ta tak i det ettersom vi bare har hatt ett medlem ved bedriften. De øvrige ansatte har ikke har vært lystne på å uttale seg, men nå har 15 stykker meldt seg inn, så vi ser på saken, sier Svein Grandalen i Fellesforbundet til NRK.

– Har bankutskrifter

Bedriften skal ha drevet forskjellsbehandling på polske og norske ansatte ved bedriften, og forholdene skal ha vært verst for utlendingene. Ifølge Fellesforbundet skal de ansatte ha vært truet til stillhet av ledelsen og de skal ikke ha fått utbetalt lønn i november og desember.

Fellesforbundet skal nå ha møter med de ansatte, der de går gjennom lønnsutbetalinger og rettigheter. På den måten håper de å finne ut av hvor mye bedriften skylder.

– De skal ha fått beskjed om at hvis de gikk ut med dette ville arbeidsforholdet opphøre. Den obligatoriske pensjonen for 2014 er ikke innbetalt og lønna har uteblitt. Ledelsen bestrider dette, men vi har utskrifter fra banken som viser at de ikke har betalt det de skal, sier Grandalen.

– Ville ikke ha møte

Ifølge GD hadde Kvalsvik Produksjon en omsetning på 26 millioner i 2013 og et underskudd på 1,2 millioner.

Fellesforbundet sier de tidligere prøvd å komme i dialog med ledelsen, men det har ikke vært interesse for å få i stand et møte.

NRK fikk kontakt med daglig leder Geir Kvalsvik onsdag ettermiddag. Han erkjenner delvis at det har manglet lønn og feriepenger, men avviser resten av kritikken.