Hopp til innhold

Fant hest i isbre

Arkeologene fra Oppland fylkeskommune har gjort spennende funn i isen mellom Lom og Skjåk. Nå har de funnet knokler fra en hest.

landbreen

Arkeologer har funnet hestesko, hestemøkk og knokler fra en hest ved Lendbreen, som ligger mellom Lom og Skjåk.

Foto: Oppland fylkeskommune

Arkeologene i Oppland finner stadig nye funn ved Lendbreen, som ligger mellom Lom og Skjåk. På 2000 meters høyde har de nå funnet levninger av en hest fra middelalderen eller jernalderen.

– Det er en liten hestetype. Litt som en islandshest, sier arkeolog fra Oppland fylkeskommune, Lars Pilø.

Arkeologen trur hesteknoklene de har funnet kan skyldes et brukket bein.

– Sporene av hesteknoklene skyldes mest sannsynlig at hesten har knekt foten i ura, og er blitt avlivet på stedet, fortsetter han.

Flere funn

Og det er ikke bare hesteknokler de har funnet i isbreen.

– Vi har også funnet hestesko som kan dateres tilbake 800–900 år tilbake. Vi har til og med funnet hestemøkk som er rundt 1000 år gammel, forteller han.

I og med at isbreen smelter raskere enn tidligere kommer det oftere og oftere fram gjenstander arkeologene er interesserte i.

– Det er jo på grunn av klimaendringene at isen smelter raskere. Den vil kanskje være helt borte i år 2100. Når isen smelter gjør vi flere funn, og det er viktig. Når vi er oppi der ser vi faktisk at klimaendringene gjør isen mindre og mindre, så det er et dystert bakteppe til noen spennende arkeologiske funn, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet

hestemøkk

Hestemøkken om er funnet er trolig fra middelalderen. Den har blitt tint ut av isen i år.

Foto: Lars Pilø

Pilø forteller på grunn av funnen lærer de hvordan folk gikk kledd for 1000 år siden og hva slags jaktutstyr de brukte.

Internasjonal interesse

– Det er mye medier som kommer til oss. De siste årene har vi hatt flere oppslag i internasjonale medier og flere på nettsider. Det er mye interesse rundt det, og vi merker det selv når vi er der for å finne gjenstander som kommer fram fra isen, avslutter han.