Hopp til innhold

Erling elsker vindmøller

Erling Lusæter har vært fascinert av vind hele livet. Nå har han sin egen vindmølle.

Erling Lusæter

- Dette har jeg drømt om siden jeg var guttunge, sier Erling Lusæter.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Bildeserie: En annerledes idyll
Lyd: Bli med opp i vindmølla!

Erling Lusæter (53) bor på en fjellgård i Heidal i Gudbrandsdalen. Gården ligger på en forblåst liten plass nesten 900 meter over havet.

- Det har alltid blåst mye her, sier Erling.

Hele livet har gudbrandsdølen vært fascinert av kreftene i vinden, og drømt om å utnytte dem. Bestemora oppmuntra han til å bygge sin første vindmølle da han var bare guttungen.

- Da brukte jeg et sykkelnav og planker, humrer bonden.

Lusæter

Gården Lusæter ligger på 900 meters høyde i Heidal i Gudbrandsdalen.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Brukt fra Danmark

Men vindmølla den gikk rundt, og gjorde drømmen om en skikkelig vindmølle sterkere. Og for fire år sida ble det en ordentlig vindmølle på gården Lusæter.

- Jeg kjøpte den pent brukt fra et kraftselskap i Danmark, forteller Erling om den over 30 meter høye mølla som står på et jorde like bortafor de tradisjonsrike laftahusene på gården.

Highlandkveg

Høylandskua tåler vinden godt.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Idyll

Vingespennet er 27 meter og det er store krefter i sving.

Under den enorme masta går melkekyr og skotske høylandsfe og beiter grønt fjellgress. Erling synes vindmølla gjør idyllen komplett.

- Jeg har alltid stoppa og sett på vindmøller i Danmark og Nederland og ønska meg min egen. Nå er det godt å kjenne at jeg har fått det til, sier han.

Nok av strøm

Vindmølla gjør at Erling ikke lenger trenger å bekymre seg for strømutgiftene når han bruker store motorer på gården. Han har nok strøm til både seg selv, og et hyttefelt i nærområdet.

- Før var det negativt når det blåste surt her oppe. Nå er vinden blitt til noe positivt, som jeg faktisk tjener penger på, sier gårdbrukeren.

Drømmen nå er å kunne utnytte energien fra vinden enda mer.

- Jeg drømmer om et hydrogenanlegg på vindmølla her. Det å bruke fornybar energi også på traktoren ville vært suverent, sier den ivrige heidølen mens vingene på masta der oppe automatisk dreier mot den mest optimale vindretningen og sender strøm videre.

Erling Lusæter

- Jeg er stolt over det jeg har fått til, sier Lusæter.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK