Bildeserie:
Lyd:
Erling Lusæter (53) bor på en fjellgård i Heidal i Gudbrandsdalen. Gården ligger på en forblåst liten plass nesten 900 meter over havet.
- Det har alltid blåst mye her, sier Erling.
Hele livet har gudbrandsdølen vært fascinert av kreftene i vinden, og drømt om å utnytte dem. Bestemora oppmuntra han til å bygge sin første vindmølle da han var bare guttungen.
- Da brukte jeg et sykkelnav og planker, humrer bonden.
Gården Lusæter ligger på 900 meters høyde i Heidal i Gudbrandsdalen.
Foto: Rannveig Urdahl / NRKBrukt fra Danmark
Men vindmølla den gikk rundt, og gjorde drømmen om en skikkelig vindmølle sterkere. Og for fire år sida ble det en ordentlig vindmølle på gården Lusæter.
- Jeg kjøpte den pent brukt fra et kraftselskap i Danmark, forteller Erling om den over 30 meter høye mølla som står på et jorde like bortafor de tradisjonsrike laftahusene på gården.
Høylandskua tåler vinden godt.
Foto: Rannveig Urdahl / NRKIdyll
Vingespennet er 27 meter og det er store krefter i sving.
Under den enorme masta går melkekyr og skotske høylandsfe og beiter grønt fjellgress. Erling synes vindmølla gjør idyllen komplett.
- Jeg har alltid stoppa og sett på vindmøller i Danmark og Nederland og ønska meg min egen. Nå er det godt å kjenne at jeg har fått det til, sier han.
Nok av strøm
Vindmølla gjør at Erling ikke lenger trenger å bekymre seg for strømutgiftene når han bruker store motorer på gården. Han har nok strøm til både seg selv, og et hyttefelt i nærområdet.
- Før var det negativt når det blåste surt her oppe. Nå er vinden blitt til noe positivt, som jeg faktisk tjener penger på, sier gårdbrukeren.
Drømmen nå er å kunne utnytte energien fra vinden enda mer.
- Jeg drømmer om et hydrogenanlegg på vindmølla her. Det å bruke fornybar energi også på traktoren ville vært suverent, sier den ivrige heidølen mens vingene på masta der oppe automatisk dreier mot den mest optimale vindretningen og sender strøm videre.
- Jeg er stolt over det jeg har fått til, sier Lusæter.
Foto: Rannveig Urdahl / NRK