Hopp til innhold

Ellisiv (16) vant Toneprisen 2011

Den yngste finalisten, 16 år gamle Ellisiv Tandberg fra Gjøvik, gikk helt til topps og vant Toneprisen lørdag kveld i Maihaugsalen.

Toneprisvinner-vinner Ellisiv Tandberg 2011 med jury
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Inspirert av seieren lovte Ellisiv å bruke dagen i dag til å øve enda mer. I tillegg til prispengene, vant hun også en produksjonsdag med Kringkastingsorkesteret i Store studio.

Den andre vinneren var Stian Alexander Olsen fra Fagernes, som vant Publikumsprisen.

Gikk du glipp av Toneprisen 2011?

Seks spente og talentfulle unge solister deltok i finalen i årets Tonepriskonkurranse, som er en solistkonkurranse for musikere mellom 16 og 23 år fra Hedmark og Oppland.

Foran en full sal og en jury bestående av Per Arne Glorvigen, Eli Kristin Hanssveen og Ole Edvard Antonsen skulle de seks unge musikerne konkurrere om prispenger på til sammen 120.000 kroner og en dag sammen med NRKs Kringkastingsorkester.

En varm utstråling

Først ut i lørdagens finale var Gjøvikjenta Ellisiv Tandberg. Hun er 16 år og dermed akkurat gammel nok til å delta i Tonepriskonkurransen.

Det gikk som vi allerede har avslørt veldig bra, og hun stakk av med føresteplassen. Her er juryens begrunnelse:

Hun har, sin unge alder til tross, en modenhet både i forhold til sin musikalske og tekniske begavelse. Hun evner å bruke begge deler på en fortreffelig måte, har en varm utstråling og en flott scenisk tiltsedeværelse.

Se Ellisiv Tanberg framførte Chopins Ballade nr. 2

Artikkelen fortsetter under bildet

Toneprisvinner-vinner Ellisiv Tandberg 2011

Tonepris-vinner Ellisiv Tandberg

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Best når det gjelder

For de tre jurymedlemmene Per Arne Glorvigen, Eli Kristin Hanssveen og Ole Edvard Antonsen var det en tøff avgjørelse å kåre vinneren dette året.

– Det var fryktelig vanskelig. Vanskeligere enn før. Jeg må si at dette var det vanskeligste året. Alle spilte bedre nå enn under generalprøven. Det viser at de har publikumsteft og er best når det gjelder, sier Glorvigen.

Konkurransen ble i år arrangert for tredje gang, og er et samarbeid mellom Toneheim, Eidsiva Energi og NRK Hedmark og Oppland – for å løfte frem unge musikktalenter fra Hedmark og Oppland.

En enorm virtuositet og en sikker formidler

Stian Sopp

Andrepris-vinner Stian Sopp

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Andreprisvinneren ble Stian Sopp fra Biri.

Juryen mener han viser en enorm virtuositet og har en myk og dynamisk måte å musisere på. Han har et stort rytmisk og teknisk overskudd.

Tredjeprisen gikk til Ida Furusæter.

Juryen mener hun er en sikker formidler med et varmt og ekte uttrykk. Hun har evner til å bryte ned eventuelle fordommer mot sitt instrument. Spillet er både teknisk overbevisende og lyrisk.

De tre øvrige finalistene fikk alle delt fjerdeplass, Mons Michael Thommessen, 19-årig fiolinist fra Lillehammer, Ingrid Ohnstad, 19-årig sanger fra Lillehammer, og Stian Alexander Olsen, 21-årig pianist fra Fagernes.

Fra Vinstra til Cape Town

Underholdningen som publikum fikk se mens juryen jobbet på spreng med en svært vanskelig avgjørelse, var et spenstig samarbeid mellom musikere fra Sør-Afrika og dansere fra Vinstra videregående skole.

Det hele startet med at gode krefter ville gi ungdom fra townshiper i Sør-Afrika en mulighet til å spille i korps. Organisasjonen Field Band Foundations har 5000 spillende medlemmer. Fem av de opptrådte i Maihaugsalen og fikk publikum til å danse.

Det gjorde også vinneren av Toneprisen 2009, Ingeborg Christophersen, som viste fram hva hun brukte prispengene til: En kontrabassblokkfløyte!

Hun fortalte leende at den store fløyten, som er godt over en meter lang og ganske omfangsrik i den ene enden, hadde fått drosjesjåføren til å undres og forsikre seg om at det ikke var et slags våpen hun hadde med seg.

Publikumsprisen

Stian Alexander Olsen fra Fagernes, ble den heldige vinneren av publikumsprisen.

Denne prisen kåres ved at alle kan stemme på den de ønsker ved sms eller på nettet. I år var det et stort engasjement rundt denne prisen. Det kom inn hele 4500 stemmer. Olsen fikk flest.

Stian har spilt piano i 10 år og gikk i fjor på Toneheim Folkehøgskole. Våren 2011 søkte han på utøvende utdanning på en rekke konservatorier og Norges musikkhøgskole og fikk tilbud om studieplass fra alle. Han valgte Norges musikkhøgskole og ønsker å utvikle seg på sitt instrument slik at han kan leve av å være utøvende musiker og pedagog.

Felles for de to unge vinnerne er at de har klaver som sitt instrument.

Stian Alexander Olsen

Stian Alexander Olsen fra Fagernes vant publikumsprisen

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Blir sendt på NRK2

Dersom du av en eller annen grunn gikk glipp av Toneprisen, eller bare ønsker å se finalen på nytt, så blir det mulighet til å se det hele på riksdekkende tv neste helg.

Lørdag kveld, altså den 5. november, sendes nemlig finalen på NRK2. Dette er første gangen hele landet kan se talentkonkurransen med musikktalentene fra Hedmark og Oppland.

Det er NRK Hedmark og Oppland og Høgskolen i Lillehammer som samarbeider om produksjonen av finalen for NRK 2.

Flere saker fra Innlandet