Hopp til innhold

- Helt fantastisk!

Ingeborg Christophersen og blokkfløyta hennes gikk til topps i Toneprisen 2009.

Ingeborg Christophersen
Foto: Jon Krognes / NRK

- Dette hadde jeg ikke ventet! Sa en forvirra, men lykkelig vinner av Toneprisen rett etter at avgjørelsen var klar.

Kongsvingerjenta Ingeborg Christophersen sjarmerte publikum og imponerte fagjuryen med sitt fenomenale blokkfløytespill.

- Høyt nivå

- Ingeborg var hakket over de andre, selv om nivået i finalen var svært høyt og jevnt, sa trompetist og jurymedlem Ole Edvard Antonsen.

Sammen med operasangeren Eli Kristin Hansveen fra Biri og bandeonisten Per Arne Glorvigen fra Dovre, sendte han en ung blokkfløytist fra Kongsvinger til topps i historiens andre Toneprisfinale, som ble arrangert i Maihaugsalen på Lillehammer.

Vil hedre blokkfløyta

De fleste av oss får nok andre lyder i hodet enn klassisk musikk når vi hører ordet blokkfløyte. Det minner oss om pipete og skrale versjoner av "Mari har et lite lam" eller "Nede på stasjonen".

Nå håper imidlertid årets Toneprisvinner at instrumentet hennes får et litt bedre rykte:

- Jeg gjør alt jeg kan for å hedre blokkfløyta. Mitt store mål er at folk ikke skal rynke på nesa når jeg forteller dem at jeg spiller blokkfløyte. Men jeg vet ikke om det er helt oppnåelig.

Den glade prisvinneren legger til at Toneprisen vil hjelpe henne med å nå fram til et nytt publikum.

- Denne konkurransen hjelper veldig med å nå fram til folk som normalt ikke ville kommet på konsert med meg.

Ingeborg mottar prisen

En forvirra Ingeborg Christophersen mottar førstepremien.

Foto: Jon Krognes / NRK

Skal bruke pengene på fløyter

Førsteplassen gjorde Ingeborg Christophersen 40.000 kroner rikere. Og pengene skal gå til nye fløyter.

- Jeg får enten to små fløyter for premiesummen eller ei stor bassfløyte. Hva det blir, er ikke bestemt enda.

I tillegg til pengepremien vant Ingeborg en produksjonsdag med Kringkastingsorkesteret. Da skal hun for første gang i sitt liv spille inn et stykke med fullt symfoniorkester.

- Det er helt fantastisk å ha vunnet! Jeg blir skikkelig inspirert til å stå på videre. Nå skal jeg nyte dette og storsmile i bilen på vei hjem til Konsvinger.

Gjennom teknisk overskudd, flott klangbehandling og sterk formidlingsevne, viser førsteprisvinneren stor virtuositet og har i tillegg en flott scenisk tilstedeværelse. Tradisjonelt sett har instrumentet nok blitt sett på som noe begrenset, men i kveld har de grensene definitivt blitt overgått.

Fagjuryen om årets Toneprisvinner

Hør Ingeborg Christophersen spille Vivaldi

Saksofonist vant publikumsprisen

Internettavstemmingen ble vunnet av 17 år gamle Magnus Bakken fra Lillehammer. Han var den eneste av finalistene som ikke spilte et klassisk stykke.

Magnus Bakken

Magnus Bakken imponerte med sin jazz-improvisasjon.

Foto: Jon Krognes / NRK

Saksofonisten improviserte over Duke Ellingtons jazzklassiker "In a Sentimental Mood", og innrømte at han hadde oppfordret venner og kjente til å stemme på seg via telefon eller nettet i forkant av finalen.

- Jeg fikk litt dårlig samvittighet for det da jeg hørte at de andre finalistene ikke hadde stemt på seg selv en gang, sa en skjevt smilende Magnus etter at sieren var klar.

Men dårlig samvittighet var ikke på sin plass, for også fagjuryen lot seg imponere av den unge saksofonisten. Improvisasjonen hans holdt til en knallsterk andreplass i finalen.

Nordlending på tredjeplass

Mosjøjenta Siril Valberg, som går på Toneheim folkehøgskole i år, fikk tredjeplassen for sitt "temperamentsfulle" klaverspill.

Siril Valberg

- Hun spiller med høyt temperament, sa juryen om Siril Valberg.

Foto: Jon Krognes / NRK

Fiolinisten Hilde Kolstad Huse fra Lillehammer delte fjerdeplassen sammen med den klassiske gitaristen Daniel Kafkas fra Skreia og pianisten Stian Alexander Olsen fra Fagernes.

Se hele Toneprisfinalen her