Anne Jorunn Berget møter oss utenfor brakkeriggen til entreprenøren på E6-utbyggingen, AF på Vinstra. Hun har starta tidlig som vanlig. Hver dag sykler den tidligere pleieassistenten fra hjemmet sitt i Kvam og til anleggsbrakkene på Vinstra, en tur på litt over ei mil.
- Se Østnytt-innslaget med Anne Jorunn nederst i saken!
Nå venter en 12-timers lang arbeidsdag som valsefører på E6-utbygginga mellom Vinstra og Sjoa.
– Jeg stortrives i jobben min. Dessuten trives jeg med å jobbe med karer, smiler Anne Jorunn.
Kurses ut av ledighet
TAKKNEMLIG: Rolf Hølmen i NAV kaller E6-utbygginga en gavepakke for regionen.
Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRKAnne Jorunn er en av flere som har gått fra å være arbeidsledig til å få seg anleggsjobb på nye E6 gjennom Gudbrandsdalen.
– Nå har jeg fast inntekt og slipper å være avhengig av NAV. Dessuten er det fint å ha en jobb nære hjemstedet, sier Anne Jorunn.
Veiutbyggingen mellom Vinstra og Sjoa i Gudbrandsdalen er ett av Norges største utbyggingsprosjekter.
Behovet for arbeidskraft er stort og NAV i Oppland har ansatt en egen koordinator som skal sørge for at utbyggerne finner den arbeidskraften de trenger lokalt.
– E6-utbygginga er en gavepakke for regionen. Vi har jobba tett opp mot entrepenører og anleggsbransjen for å finne ut hva de har behov for, forklarer prosjekt-koodinator i Nav, Rolf Hølmen.
– Historisk lav ledighet
Siden 2013 har NAV kjørt kurs i betongarbeid, anlegsmaskin, rørlegging og førerkort for lastebil.
Nærmere 90 personer fra hele Gudbrandsdalen har tatt ett eller flere av kursene og av disse har rundt 60 fått jobb i anleggsbransjen.
– Ledighetstallene er nå på et historisk lavt nivå. Det viser at vi har lykkes, sier Hølmen.
I hele Gudbrandsdalen går ledighetstallet ned. Ved utgangen av september var ledighetstallet for Midt-Gudbrandsdalen 1,8 prosent. Nord-Gudbrandsdal 1,7 prosent og for Lillehammer-regionen 1,5 prosent.
– At E6-utbygginga er en medvirkende årsak til de lave ledighetstalla er hundre prosent sikkert, sier Hølmen.
Litt startproblemer, men moro
Rolf Mikkelsen, driftsleder i AF, sier det er mange anleggsarbeidere fra Gudbrandsdalen som nå slipper å pendle.
Foto: Einar Langholen-Schlstad / NRKPå anleggsområdet er maskiner og folk i sving. Store gravemaskiner fjerner blokker med stein og det bygges viltunderganger og bruer over Lågen.
Anne Jorunn Borget har tatt plass i valsemaskina og sørger for at underlaget som skal bære veien blir jevnt.
Hun hadde ingen erfaring med veiarbeid før hun tok kurs gjennom NAV og lærte seg å kjøre både gravemaskin, dumper og hjullaster. Tidligere jobberfaring var fra hotell, cafe og sykehjem.
– Litt startproblemer har det vært, men det er moro å prøve noe nytt, sier Berget.
Flere av de som jobber på anlegget har tatt NAV-kurs i likhet med Anne Jorunn. Det har ført til at mange fra næromådet har fått jobb på anlegget.
– Vi ønsker å ansette folk herfra. Det er mye anleggsfolk som bor i Gudbrandsdalen som nå slipper å pendle, sier Rolf Mikkelsen som jobber som driftsleder for entrepenøren AF.
– En jobb for fremtida
Anne Jorunn Berget sin kontrakt går ut i 2016. Da er den tilsammen 3,4 mil lange strekningen melom Frya og Sjoa ferdig utbygd.
Hun håper på videre jobb.
Rolf Hølmen i NAV er ikke redd for at de som i dag jobber på anlegget igjen vil bli arbeidsledige.
– Veiutbyggingen fortsetter i åra fremover med den planlagte strekningen Ringebu-Otta som neste store prosjekt. Også innenfor kraftutbygging vil det være behov for folk med den kompetansen de har fått gjennom kursene til NAV, sier Hølmen.
VIDEO: Se Anne Jorunn i aksjon i anleggsmaskina.