Har bodd i Norge hele sitt liv, nå får Dorna (10) og familien bli

Familien i Vang i Valdres fikk beskjeden fra Utlendingsnemda via sin advokat sent i går kveld.

Dorna med mor og far, Fulan Yang og Alireza Minay.

GLEDER: Dorna med mor og far, Fulan Yang og Alireza Minay i deres hjem i Vang i Valdres. De er nå svært glade for å få bli i Norge.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Cecilie Schjatvet

ADVOKAT: Cecilie Schjatvet har vært Dorna og foreldrenes advokat i saken, og hun kunne med glede bringe budskapet onsdag kveld. Arkivfoto.

Foto: NRK

– Dorna og familie har nå fått positivt svar. Saken er omgjort til familiens gunst. Den nye forskriften om lengeværende barn ble anvendt, skriver advokat Cecilie Schjatvet i en epost til NRK.

Forskrift om lengeværende barn

Støttegruppa til Dorna, med Tone Lajord i spissen, sier familien er enormt glade for den positive beskjeden.

– Jeg var borte og vekket dem klokka halv tolv i natt, for å gi dem den gode beskjeden, og det var fantastisk, sier hun.

– Hvordan reagerte de?

– De ble så glade, det var tårer og lykke. Jeg tror ingen som ikke har vært i en slik situasjon skjønner hva de har vært gjennom, sier hun.

Lokalsamfunnet i Vang i Valdres har engasjert seg kraftig i saken, og både kommunen, støttegruppa, biskop Solveig Fiske og flere har tatt til orde for at Dorna måtte få bli i landet.

Har bodd i Norge hele livet

Dornas far, Alireza Minay er iransk, og moren, Fulan Yang, er kinesisk. De to møttes som asylsøkere i Norge i 2003. To år senere ble Dorna født. Hun har bodd i Vang i Valdres hele sitt liv. Men UNE mente likevel at familien måtte reise, blant annet fordi foreldrene «ikke hadde sannsynliggjort sin oppgitte identitet».

Mindretallet i nemnda mente derimot at barnets beste måtte veie tyngst, og at familien derfor burde få oppholdstillatelse.Utlendgingsnemnda (UNE) har behandlet saken til familien flere ganger, og det siste utvisningsvedtaket ble behandlet i Oslo tingrett den 9. desember.

Til slutt ble altså forskriften om lengeværende barn brukt, og familien får dermed bli.

Splid på Stortinget om asylbarna

Samtidig er det full splid på Stortinget om asylbarn-saken. SV krever ny behandling av søknadene til lengeværende asylbarn. Venstre støtter kravet, KrF har satt seg på gjerdet og Frps Jan Arild Ellingsen ber de andre glemme ny behandling:

– Dette er en uaktuell problemstilling. De er sendt ut med hjemmel i det regelverket som eksisterte den gangen. Vi ser ingen grunn til omkamp på dette, sa han til NRK onsdag.

Grasrota i KrF og Venstre er forbanna og har reagert med mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarn-saken.

I opposisjonen sitter SV, de mener dette om asylbarna:

Karin Andersen (SV) krever ny behandling for asylbarna

VIDEO: Karin Andersen (SV) krever ny behandling for asylbarna