Dømt til fengsel for ran

En mann i 20-årene er dømt til ett års fengsel for ran av en bensinstasjon på Gjøvik i november i fjor. Narkotikagjeld var årsaken til at mannen utførte ranet.

Ran, Gjøvik

Da Shell Solvang på Gjøvik ble ranet 7. november i fjor var dette det tredje ranet i innlandsområdet på kort tid.

Foto: Silje Josten Lien

Det var 7. november i fjor at en person ranet Shell-stasjonen i Ringvei 1, sør for Gjøvik sentrum.

Ranet ble utført ved 22.30-tida, og raneren hadde på seg en sort maske og brukte en softgun. Mannen i 20-årene ble pågrepet dagen etter ranet, og erkjente at han sto bak. Dermed var ranet mer eller mindre oppklart den 10. november, står det i dommen fra Gjøvik tingrett.

Nå er han dømt til et år fengsel, der seks måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Narkotikagjeld

Under rettssaken forklarte mannen at bakgrunnen for ranet var at han hadde en narkotikagjeld på 60 000 kroner. Siste frist for å betale gjelden sin var den kvelden ranet ble utført.

Han så ingen annen utvei til å skaffe penger enn å begå et ran, forklarte han i retten. Han hadde egentlig tenkt å utføre ranet kvelden før, men turte ikke. Kvelden han ranet Shell Solvang forsøkte han først en gang, men avbrøt da det var en kunde inne på stasjonen.

Gjøvik tingrett

Rettssaken mot mannen gikk i Gjøvik tingrett.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Da han så gikk inn igjen, tok han gasspistolen ut av posen og pekte på den ansatte og ga beskjed om at vedkommende skulle tømme kassa.

I retten forklarte han at han slo pistolen i disken, og dro den fremre delen av pistolen tilbake, slik at den ansatte skulle tro den var ordentlig. Han fikk med seg cirka 10 000 kroner.

– Fryktet for sitt liv

Gjøvik tingrett mener det ikke er tvil om at mannen utførte ranet, og at bruken av en pistol som så ekte ut førte til at den ansatte på bensinstasjonen fryktet for sitt liv.

Dette ranet var det tredje ranet i Mjøs-området i løpet av fjor høst, men det ble raskt klart at mannen som ranet Shell-stasjonen på Gjøvik ikke hadde noe med de andre ranene å gjøre.

Mannen er også dømt for flere tilfeller av bruk og besittelse av narkotika, og for å ha knust en rute på legevakta på sykehuset på Gjøvik.

Lang tid

Aktor la ned påstand om ett års fengsel, men retten mener at deler av straffen skal gjøres betinget fordi det tok en stund fra saken ble oppklart til den havnet i retten.

Ifølge dommen ble det ikke gjort etterforskning av betydning etter den 26. november da man mottok DNA-analyse av maska som mannen hadde under ranet. Likevel ble det ikke tatt ut tiltale før den 10. juni.

Tingretten skriver i dommen: «Selv om det dreier seg om en svært alvorlig sak, er det likevel ikke forhold ved denne konkrete saken som gjør saksbehandlingstiden forsvarlig og etter rettens oppfatning innebærer den lange saksbehandlingstiden et klart brudd på EMK* art. 6 nr. 1.»

*Den Europeiske Menneskerettskonvensjon.