Kan du satse stort når du bor på bygda?

Fredag 11. til lørdag 12. september arrangerer NRK et døgn med debatter. Lørdag morgen er vi i hos Innovangsjon Vang i Valdres.

Grindafjell

GRINDAFJELLET: 1724 meter høyt. Et tall som betyr mye i Vang. Det er målet for innbyggere i 2020.

Foto: Magnor Wigdel

Valglogo

Vang er en fjellkommune i Valdres med 1650 innbyggere. Det har vært nedgang i folketallet der siden folketellingene startet. Nå blåser det en positiv vind i kommunen. både når det gjelder næringsliv og folketall. Trenden har snudd.

Nye og gamle krefter trekker sammen

I debattene fra Vang skal det handle om fraflytting, tilflytting og integrering.

Ordfører i Vang, Vidar Eltun (Ap) møter først politisk utfordrer og gründer, Erlend Eggen (MDG), innflytter og leder for Vinjerock, Julie Forchammer og leder for Innovangsjon, Hallgrim Rogn.

Hva skal til for at utflytta ungdom skal flytte tilbake til bygda, hvordan skal man rekruttere helt nye innbyggere, og hva skal sørge for at de etablerte har lyst til å bli. Hva skal til for å øke folketallet til 1724 personer – like mange som Grindafjellet er høyt.

Debatten ser du fra ca 06.30 lørdag morgen.

Innvandrede ressurser

Ca en time senere, 07.30 er vi tilbake, og da skal det handle om integrering. Hva skal til for at innvandrere og flyktninger skal føle seg hjemme i bygda og ikke forlate stedet etter de tre første årene?

Vi skal møte både Elisabeth Sparstad som innvandret til Norge fra Tyskland/Polen for 45 år siden, Fulan Yang, som fikk oppholdstillatelse i februar i år og Senterpartipolitiker Torstein Lerhol.

Debattene ledes av NRKs Maria Ekerholt.

24 timers debattstafett. Fredrik Solvang og Ida Nysæter Rasch utfordrer både gjester og seg selv gjennom et helt døgn.

Debatt i et døgn

De to debattene fra Vang varer i 15 minutter, men NRK sender debatter sammenhengende i ett døgn fra fredag kveld til lørdag kveld på NRK2 og i nett-tv.

Valgstafetten er en storstilt NRK-dugnad der alle distriktskontorene er representert. I tillegg til debatten fra Vang står vi også for en debatt om rovdyrsona, lørdag ettermiddag.

Debattene flytter seg fra sted til sted og en debatt kan starte i Fredrikstad, fortsette i Tromsø og avsluttes i Førde.

Integrering, omsorg, skole og hvilken veg Norge skal gå etter oljen er noen av temaene som kommer til å bli debattert i løpet av disse 24 timene.