Hopp til innhold

De reddet Katarina fra å drukne

Douglas og Philip ble i kveld hedret for heltemodig innsats. De to guttene var 10 og 13 år gamle da de reddet en seks år gamle Katarina Benedikte fra å drukne i en elv.

Douglas, Philip, Katarina Benedikte

Katarina Benedikte Lie mellom sine redningsmenn etter at de har mottatt heder og ære for redningsdåden for to år siden.

Foto: Mats Sparby

Det var i 2015 at Douglas Eliasson og Philip Nygård Bakken stod og fisket ved en elv i Vestmarka i Eidskog. Plutselig så de ei jente komme flytende ned elva med ansiktet ned i vannet. Guttene reagerte raskt og lagde en «forlenget arm» ved å holde i hverandre. Dermed fikk de tak i seksåringen ute i elva og dro henne i land.

Katarina Benedikte Lie

Katarina Benedikte Lie syntes det var helt på sin plass at redningsmennene hennes fikk pris.

Foto: Mats Sparby

– Det er jo sjelden at barn redder barn, så denne historien er spesiell. Guttene gjorde alt riktig og dette er et forbilledlig eksempel på hvordan man skal redde et annet menneske. Det de gjorde var helt fantastisk, sier Elin Gullaksen i Norges Livredningsselskap.

– En bragd

Da jenta var på land, fikk de tilkalt hjelp fra voksne og historien fikk på alle måter en lykkelig slutt. Det viste seg at jenta hadde falt uti elva etter lek i vannkanten og hadde blitt tatt av strømmen. Guttene var ikke fullt ut svømmedyktige på tidspunktet da de reddet jenta, men hadde lært om livredning på skolen. Det kan ha reddet livet til jenta. .

– Når vi holder svømmekurs fokuserer vi veldig på å lage «forlenget arm», så de gjorde alt riktig. Med tanke på hvor unge de var er dette virkelig en bragd, sier Gullaksen.

– Da vet man at man har gjort noe bra

Jenta som ble reddet, nå åtte år gamle Katarina Benedikte Lie, var til stede på kommunehuset i Eidskog i kveld sammen med foreldrene sine og hun syntes det var helt på sin plass at redningsmennene hennes fikk pris.

– Det syns jeg faktisk var ganske flott, det burde de, for når man har fått en pris da vet man at man har gjort noe bra, sier Katarina Benedikte.

Gutta som ble hedret syntes det føltes bra.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men når det ble så stort som det ble nå, så er det fint, sier Philip Nygård Bakken.

– Jeg syns det er ganske gøy da, å få hjelpe jenta da, sier Douglas Eliasson.

Veldig fortjent

Norsk livredningsselskap har lang tradisjon i dele ut utmerkelser til personer som redder andre. Det var aldri noen tvil om at de to guttene fortjente å bli hedret.

Douglas og Philip hedret som livreddere

Heltene Douglas og Philip sammen med Siv Lotterud i Glåmdal krets av Norges Livredningsselskap (t.v.) og Linda Melander.

Foto: Mats Sparby

Flere saker fra Innlandet