Hopp til innhold

Slik tar du de beste 17. mai-bildene

Skal du ut å knipse bilder på nasjonaldagen? Her får du noen enkle tips til hva du burde styre unna og hvordan variere bildene.

Det knipses i alle retninger på nasjonaldagen. Jens Haugen fra Hamar har vunnet flere priser for sine bilder. Det beste tipset til et fint 17. mai-bilde Haugen kan komme med, er å ta bildet i skyggen.

Send oss dine 17. mai-bilder til ho@nrk.no eller mms til 1987 med kodeord ho.

17. mai 2010

Ta familiebilder i skyggen, råder Jens Haugen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Skal du stille opp venner eller famile gå for all del i skyggen. Her får du et mye flatere og fint lys. Å ta bilde i direkte sollys er som regel ikke fint i det hele tatt.

Gå ned på kne

Du kan også prøve å bruke blits ute. Da vil du kunne unngå skyggene som kommer av sollyset sånn at ansiktene blir litt jevnere eksponert. Blitsen kan tvinges på, og fungerer på de fleste digitalkameraer.

Det er fort gjort å fotografere rett frem, men Haugen anbefaler å gå ned i ansiktshøyde. Spesielt når det gjelder barn.

– Fotografer i litt forskjellige høyder. Gå ned på barnas nivå. Sitt lavt nede så kommer du i riktig vinkel. Ikke vær redd for å prøve andre vinkler enn du vanligvis gjør. Du kan bli overraska over hvor annerledes resultatet kan bli.

Dyrk fotogleden

Når en ser inn i søkeren blir det ofte mange rotete elementer. Ta heller bildet tett innpå slik at alt annet som forstyrrer ikke kommer med på bildet.

Et siste tips fra Haugen:

– Dyrk fotogleden for hva det er verdt. Det er viktigere å ta bilder enn å ikke ta bilder. Prøv og feil, det er den beste måten til å bli bedre. Nyt dagen, og fotografer mer enn du vanligvis ville gjort.

Fotografere

Mange tar bilder på nasjonaldagen. Jens Haugen har noen gode tips.

Foto: colourbox.com