Bjørn Dæhlies luksushytte på Hafjell brukt ulovlig

Bjørn Dæhlies luksushytte i Hafjell, som brant ned for to uker siden, var bygd uten at ferdigattest og brukstillatelse ble levert. Skistjerna risikerer opp mot 400 000 kroner i straffegebyr.

SLUKNINGSARBEIDET: Brannvesenet forsøkte å få kontroll over flammene.

SLUKNINGSARBEIDET: Brannvesenet forsøkte å få kontroll over flammene da hytta til Bjørn Dæhlie tok fyr for to uker siden, men eiendommen brant til grunnen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Dæhlie sier til NRK at han ikke visste at hytta manglet godkjenning.

– Jeg har levd i den tro at jeg hadde en midlertidig brukstillatelse på hytta. Det viser seg nå at min ansvarlige søker dessverre hadde glemt å sende inn søknad om ferdigattest, sier Bjørn Dæhlie.

Etter at Bjørn Dæhlies 600 kvadratmeter store hytte i Hafjell brant ned for to uker siden har kommunen gått nærmere inn i byggesaken. Gudbrandsdølen Dagningen melder i dag at Dæhlie aktivt hadde brukt hytta i Hafjell uten brukstillatelse eller ferdigattest.

Hytta til Dæhlie hadde blitt godkjent dersom han hadde sendt inn all nødvendig dokumentasjon, ifølge avdelingsdirektør Knut Arne Høysveen i Øyer kommune.

Alle håndverkere og bedrifter som deltok i byggingen har laget dokumentasjon på dette, men i følge Dæhlie har ansvarlig søker glemt å sende inn søknad om ferdigattest.

– Det er et stort alvor over dette, sier seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune til GD.

Ski reddet fra hyttebrannen i Hafjell

REDDET: Skiene til Bjørn Dæhlie unnslapp flammene da hytta brant ned for to uker siden.

Foto: Arne Sørenes

Kunne fått alvorlige konsekvenser

I etterkant av storbrannen i Hafjell må skistjerna og eiendomsselskapet Sjumilskogen AS forklare hvorfor hytta har vært brukt i to og et halvt år uten at det ble søkt om midlertidig brukstillatelse eller levert ferdigattest.

GD skriver også at det i tillegg til den manglende brukstillatelsen ikke forelå en formell godkjenning av ansvarlig søker da byggearbeidene ble igangsatt i april 2011.

Ansvarlig søker skal garantere for at alle som har jobbet på byggeplassen har den nødvendige godkjenning og autorisasjon. I Dæhlies byggesaksmappe i Øyer kommune finnes det ingen dokumentasjon på at ting har gått riktig for seg, skriver avisa.

– Det er svært uheldig, særlig med tanke på den eksplosive brannen hvor det lett kunne gått menneskeliv. Hvis det hadde skjedd, ville dette fått svært alvorlige konsekvenser for utbygger, sier Tor Falck til avisa.

Han påpeker at det vil bli aktuelt å pålegge Dæhlie et straffegebyr. Dette kan dreie seg om alt fra 10 000 kroner og opp mot 400 000 kroner.

Den manglende ferdigattesten og brukstillatelsen vil dog trolig ikke ha noe å si for forsikringsutbetalingene i saken. Gjensidige forteller at papirene kun er en avtale mellom hytteeier og staten og ikke noe forsikringsselskapene bryr seg om.

Trodde papirene var i orden

Bjørn Dæhlie

GULLVINNER: Bjørn Dæhlies gullhytte i Hafjell brant ned for to uker siden. NÅ viser det seg at skiløperen ikke hadde papirene i orden.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

Bjørn Dæhlie selv sier til NRK at han trodde papirene var i orden.

Han forklarer at han tok hytta i bruk til påsken 2012 og har etter dette benyttet den om lag 200 dager.

– Kommunens fagleder for byggesaker bekrefter i dag at de har mottatt de komplette dokumentene fra byggeprosjektet og at de er korrekt utfylt. Han sier at med dette som grunnlag ville de gitt ferdigattest for hytta i 2012, hevder Dæhlie.

Han forteller at de er synd at attestene manglet.

– For meg er det ekstra leit og belastende at dette dukket opp etter brannen, sier skiløperen.

Flere saker fra Innlandet