Bjørn Dæhlie-brann skaper bråk

HAFJELL (NRK): Politiet har henlagt etterforskningen av straffesaken etter at 20-millionershytta til Bjørn Dæhlie i Hafjell brant ned høsten 2014. Øyer kommune reagerer kraftig på henleggelsen.

SLUKNINGSARBEIDET: Brannvesenet forsøkte å få kontroll over flammene.

FULL FYR: Brannvesenet jobbet hardt for å slukke brannen på hytta til Bjørn Dæhlie natt til 18. oktober i 2014, men måtte gi tapt.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Det er svært overraskende og vi er svært skuffet over dette, sier seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune, som ønsket at den som hadde ansvaret for at hytta brant ned skal stilles til rette for det.

Det var Lillehammer Byavis som først fortalte om henleggelsen i dag.

Seint fredag kveld den 17. oktober i 2014 fikk politiet melding om en eksplosjonsartet brann på ei hytte ved Lunnstadbrinken i Hafjell.

Det viste seg å være den 600 kvadratmeter store hytta til skikongen Bjørn Dæhlie som brant. Både Dæhlie og kona var til stede da det begynte å brenne, men begge kom seg ut uskadet.

Det ble raskt opprettet en etterforskning etter brannen, og det ble konstatert to mulige brannårsaker.

Åpenbar årsak

Øyer kommune har blant annet ment at det var begått grove tekniske feil på hytta av dem som var ansvarlig for pipekonstruksjonen, og politiet ville se på om noe straffbart hadde skjedd.

Etter to år har altså politiet nå henlagt etterforskningen av den mulige straffesaken på bevisets stilling. Og henleggelsen vekker sterke reaksjoner i Øyer kommune.

Tor Falck, Øyer kommune

KRITISK: Seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune, her på tomta etter hytta til Bjørn Dæhlie som brant i 2014, er kritisk til at politiet har henlagt etterforskningen som straffesak.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune sier at han er forundret over at det ikke kommer reaksjoner fra politiet etter denne brannen.

– Politiet har ikke spurt lokalt brannvesen som var til stede brannatta. De har ikke spurt kommunen som bygningsmyndighet om hva vi synes. For oss er dette fullstendig merkverdig, sier en oppgitt Falck.

Falck er nøye med å påpeke at Bjørn Dæhlie ikke kan bebreides for brannen, men at pipekonstruksjonen, som blant annet hadde trevirke på innsiden av pipesjakten, var en oppskrift på hvordan en brann ikke lar seg slukke når den først er i gang.

– Det skal ikke være mulig at en brann starter på innsiden i konstruksjonen dersom alt er gjort riktig, sier Tor Falck til Byavisa.

Han sier de må se på hva de nå kan gjøre med hensyn til gebyr overfor de ansvarlige for pipekonstruksjonen.

Brannvesenet sjekket andre

Brannvesenet undrer også på hvorfor saken er henlagt, og stilte mange spørsmål rundt pipekonstruksjonen i tida etter den dramatiske brannen.

De har også i gjort sine tiltak etter at de konkluderte med at ildstedet var feilmontert.

I august i fjor fortalte feiermester Kai Olsen i Lillehammer Region brannvesen til NRK at brannvesenet hadde funnet fem hytter i Hafjell som hadde lignende pipekonstruksjon som hytta til Bjørn Dæhlie.

Brannvesenet gjennomførte tilsyn hos de aktuelle hytteeierne og la ned fyringsforbud til de hadde utbedret pipene sine.

Bjørn Dæhlie sier i en kommentar til NRK i ettermiddag at han tar henleggelsen til etterretning.

Ski reddet fra hyttebrannen i Hafjell

BRANT NED: Ski i ruinene av Bjørn Dæhlies hytte i Hafjell som brant ned til grunnen natt til 18. oktober i 2014.

Foto: Arne Sørenes / NRK