Hopp til innhold

Tilbake som ordfører

Einar Busterud (BBL) blir ny ordfører i Hamar.

Einar Busterud
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Valglogo

Sent torsdag kveld ble det klart at mannen som satt 12 år som ordfører i Hedmarksbyen er tilbake etter fire års pause. I valget i 2011 stilte han ikke til valg.

Miljøpartiet De Grønne gikk med et stort flertall inn for å støtte Busterud, og sammen med Høyre, Venstre og Senterpartiet sikrer det By- og bygdelista flertall i kommunestyret.

Litt av en bursdagsgave

Det som skjedde i går kveld var en god bursdagsgave til den påtroppende ordføreren, som blir 62 år i dag.

– Jeg har vært rolig på dette hele tiden, men det er ikke alle rundt meg som har vært det. Jeg har vært med på dette før, og visste hvordan det ville gå.

Aspeli gratulerte

Ordfører Morten Aspeli gratulerte Busterud med flertall.

Foto: screenshot

– Hva er mest stas, bursdag eller ordførerverv?

– Det er vel bursdag, man blir aldri gammel.

– Det må vel være litt stas med ordførerverv også?

– Ja, men den dagen det blir et mål i seg sjøl å ha ordførerkjedet, bør du gi deg, sier Busterud.

Nåværende ordfører Morten Aspeli (Ap) innser at han mister makta. Sent torsdag kveld la han ut melding på Facebook, hvor han gratulerte rival Einar Busterud som ny ordfører.

« Da er det nye flertallet i Hamar kommunestyre klart og jeg gratulerer Einar som ordfører igjen», skriver Aspeli.

– Dette er en lagseier

By- og bygdelista gjorde et godt valg, og oppnådde 27,2 prosent av stemmene, noe som er en økning på 9,1 prosent.

Mye av framgangen er blitt tilskrevet at Einar Busterud var tilbake som ordførerkandidat, men krølltoppen selv spiller ned sin egen rolle.

– Alle prosjekter er avhengig av en synlig frontfigur, men jeg tror dere i pressen overvurderer min betydning. Dette er en lagseier. Det hjelper ikke Messi om han er alene, sier kapteinen på det nye politiske laget på Hamar.

Klokken 10.00 fredag, holder Busterud pressekonferanse direktesendt på nrk.no, der han vil si mer om hvordan Hamar vil bli med han som ordfører igjen.

Økonomien er anstrengt i Hamar, noe som blir en utfordring framover.

– Vi står foran en ryddejobb. Vi har et underskudd, det skal vi håndtere. Det er ingen hyggelig start, men det er nødvendig, sier Busterud.

Miljøpartiet får plass i formannskapet

Miljøpartiet de grønne vil ruste opp bussholdeplassene

Miljøpartiet De Grønne med Katrine Aalstad rustet opp flere busskur i valgkampen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Arbeiderpartiet forsøkte å lokke Miljøpartiets Katrine Aalstad med et tilbud om å bli varaordfører. Da ville de inngått i et samarbeid med Pensjonistpartiet, KrF og Frp, i tillegg til Ap.

Som NRK skrev torsdag, har MDG et anstrengt forhold til topper i Arbeiderpartiet, og var tydelige på at gjennomslag for miljøpolitikken var viktigere for dem enn posisjoner. Det resulterte i at MDG stemte for å støtte Busterud som ordfører i Hamar, og Aalstad fikk en plass i formannskapet.