Historien om surstrømmingsboksen har snart gått verden rundt. Både svensk, norsk, tysk og britisk presse har vist interesse for historien om boksen som satt bom fast i et tak.
Rundt 50 personer og presse fra både inn- og utland hadde tatt veien til Trysil for å se hva som skjedde da boksen skulle ut.
- Les også:
Uspiselig
Boksen ble gjenglemt etter en fest i koia for 24 år siden og siden har den gang est ut og kilt seg fast. I dag ble boksen løsnet fra koietaket med spett og jekk, til stor glede for koieeieren og alle andre som har interessert seg for utviklingen i den spesielle saken.
– Dette er fantastisk, nå har vi tatt OL-gull, jublet Inge Haugen, som plasserte boksen der for 24 år siden.
Surstrømningsekspert Ruben Madsen, mente innholdet kunne spises. Men måtte etter hvert svelge sine egne ord fremfor 24 år gammel fisk.
– Dette er fermentert, så denne kan spises selv om den skulle vært tusen år gammel. Jeg gleder meg, men trenger brød, rømme og potet, sa Madsen optimistisk.
Klaget over lukta
Han så etter hvert at temperatursvingninger og årstider hadde gjort sitt med innholdet.
Det kom en lyd da det ble tatt hull på lokket, og det gikk et kollektivt gisp gjennom forsamlingen. Det tok ikke lang tid før de som sto i vindretningen begynte å klage over lukta som kom sivende ut av boksen.
Det viste raskt seg at innholdet var i flytende form og langt fra spiselig, noe folkemengden ga et tydelig uttrykk for i form av stønn og brekninger.
Men Madsen hadde med seg langt ferskere surstrømming som han serverte de frammøtte. Så noen tryslinger ble i dag overbevist om at dette faktisk smaker godt, sjøl om lukta ikke alltid er like fristende.
Voldsomt medietrykk
Siden NRK fortalte historien i januar, har den udetonerte boksen har fått mye oppmerksomhet.
Idag var lokalpressen, utenlandsk presse og flere av de store norske riksmediene representert når boksen skulle ut.
Haugen er fortørnet over den voldsomme medieinteressen saken har fått.
– Jeg skjønner noen verdens ting. I ti land rundt omkring i verden følger man nå med på dette. Det er en helt vanvittig stor interesse, forteller han.
- Les også:
Se TV-reportasjen fra januar her:
- Les også: