I en glipe mellom vegg og tak på den gamle tømmerkoia i Grøndalen Trysil står det en gammel, rusten boks med surstrømming.
Boksen ble satt dit for 24 år siden og glemt, men for noen dager siden oppdaget koieeier Inge Haugen den ved en tilfeldighet. Han husker godt hvordan boksen havnet der den står.
– Tidlig på 90-tallet var vi en gjeng som hadde kalas i koia med surstrømming og rakfisk på menyen. Jeg husker at vi åt to bokser og at den siste ble lagt vekk. Så ble den glemt, forteller Inge.
(Se video av Inge Haugen der han viser frem boksen litt lenger ned i saken)
Surstrømming regnes for å være en delikatesse i Sverige, men lukta er beryktet og fryktet. I enkelte borettslag i Sverige skal det visstnok ikke være lov å åpne surstrømming innendørs.
– Jeg husker at det lukta helt forferdelig, men vi hadde godt tilbehør og drikke til, og ble etterhvert vant til lukta, forteller Inge, som smakte surstrømming for første gang på koiefesten.
Frykter at den kan eksplodere
Boksen med det illeluktende innholdet har est ut i løpet av åra og kilt seg fast oppunder taket.
Inge Haugen har forsøkt å få den løs ved å vri litt på den, men boksen er ikke til å rikke.
Nå frykter tryslingen at boksen skal eksplodere, og at innholdet skal lekke ut i rommet og sette seg i de gamle tømmerveggene.
– Jeg er redd for at lukta setter seg i veggene og at jeg ikke blir kvitt den på måneder. Det er ei lukt jeg ikke vil oppleve igjen, sier Haugen.
De som har åpnet en boks med surstrømming beskriver lukta som verre enn stram rakfisklukt, og enkelte flyselskap i Sverige forbyr passasjerene å ta med surstrømming ombord i tifelle lekkasje, bekrefter Klas Nilsson som er pressesjef i Swedavia.
– Ikke å anbefale som menneskemat
Hos produsenten Oskars Surströmming i Timrå kommune i Sverige har de ingen tro på at boksen vil eksplodere.
– Boksen pleier å ese ut på grunn av gjerningsprosessen, men jeg har aldri hørt om at den eser ut så mye at den blir sprengt, sier eier Ingela Söderström.
Hun ler godt av historien om den 24 år gamle potensielle stinkbomben i Trysil, og sier at innholdet nok er ødelagt.
– Surstrømming blir fort ødelagt om det ikke oppbevares på riktig måte. Jeg tror ikke det er farlig å spise av den, men jeg anbefaler det ikke, sier Söderström.
Vil løfte vekk taket
Inge Haugen har kontaktet venner både i brannvesenet og i forsvaret for å få råd om hvordan han kan fjerne boksen uten å ødelegge den.
– Det beste rådet så langt er å løfte taket for å frigjøre boksen. Deretter fjerne boksen ved hjelp av en wire, sier Inge.
– Det er mye jobb for en gammel boks med surstrømming!?
– Det kan du si. Men jeg sammenligner den med ei mine eller en bombe. Selv om dette ikke er livstruende, er det ingen som vil ha stanken inne eller på seg, sier Haugen.
Dersom han lykkes med å fjerne boksen skal han frakte den til skogs og gi maten til reven.
– Boksen skal jeg ta vare på som et mine, humrer tryslingen.