Koieeier Inge Haugen i Grøndalen i Trysil er lettet.
Etter at han fant den gjenglemte boksen med surstrømming har han tenkt mye på hvordan han skal få fjernet den, uten at boksen ryker og det illeluktende innholdet setter seg i koieveggene.
- Jeg er glad for at jeg nå endelig ser ut til å bli kvitt boksen, sier han.
Les også:
Kilt seg fast
Boksen ble gjenglemt etter en livlig surstrømmingsfest i koia for 24 år siden. Med åra har boksen est ut og sitter nå bom fast oppunder koietaket.
- Jeg frykter at den skal eksplodere, sa Inge Haugen da NRK besøkte ham i Grøndalen for to uker siden.
Da historien om den gamle og mulig eksplosive surstrømmingsboksen ble kjent, strømmet det på med gode tips og råd om hvordan Inge kunne bli kvitt boksen.
Noen foreslo å ise den ned for å fjerne trykket, mens andre mente det ikke fantes annet råd enn å grave ned koia og bli kvitt problemet for godt!
Nå får Inge uventet hjelp fra Sverige, surstrømmingens hjemland.
(Artikkelen fortsetter under videoen.)
Kongen kommer
Nyheten ble nemlig fanget opp av svensk radio som tok kontakt med Ruben Madsen i Ulvö.
Madsen omtales som surstrømmingskongen i Sverige, og nå kommer han til Trysil for å hjelpe Inge Haugen.
- Jeg har aldri hørt om lignende. Dette må være rekord, sier svensken som er lidenskapelig opptatt av den svenske spesialiteten.
Madsen eier et lite salteri i Ulvö der han produserer surstrømming. Han er også grunnlegger av Surstrømmingsakademiet som skal verne om og fremme surstrømmingskulturen.
Nå vil han finne ut hvordan surstrømming ser ut etter å ha blitt lagret under dårlige forhold i 24 år.
– Mener du alvor med å smake på innholdet?
- Ja, selvsagt. Måten fisken er konservert på gjør at innholdet ikke kan bli dårlig, hevder Madsen.
Inge Haugen ønsker svensken velkommen, selv om han ennå ikke vet sikkert hvordan han skal få fjernet boksen.
- Det må jeg tenke litt mer på, men mest sannsynlig vil jeg bruke spett og løfte deler av taket, sier Haugen.
Vil overbevise skeptiske nordmenn
Inge Haugen sier han ikke er interessert i å smake på 24 år gammel surstrømming, men Madsen vet råd.
Han vil overbevise skeptiske nordmenn om at surstrømming er godt, og tar med seg smaksprøver fra egen produksjon til Grøndalen.
Men det blir ikke klassisk surstrømming med rømme og løk.
- Jeg vil vise nye trender. Derfor blir det både rødløkmarmelade og eplekompott som tilbehør, sier Madsen.
Datoen for åpningen er allerede satt.
- Det blir den 18. februar, og alle som vil kan komme, sier Inge Haugen. Han er dermed klar for ny surstrømmingsfest 24 år etter den forrige.