Grua-drapet: Ikke tiltalt for barnebortføring

Den 29 år gamle afghanske statsborgeren, som må møte i retten tiltalt for å ha drept sin ektefelle på Grua, er ikke tiltalt for å ha bortført parets to år gamle datter.

Fahezeh Ahmadi

Mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Fahezeh Ahmadi på Grua den 12. juni i fjor, reiste ut av landet sammen med parets to år gamle datter samme dag. Fire dager etter drapet ble de to funnet av italiensk politi i Roma. 29-åringen er tiltalt for forsettlig drap på sin kone, men tiltalen omfatter ikke flukten fra Norge.

Foto: Privat/NTB Scanpix-Berit Roald

Overvåkningsbilde av siktede

Den drapstiltalte mannen og toåringen var etterlyst over hele Europa.

17 år gamle Fahezeh Ahmadi fra Afghanistan ble funnet drept på badet i sin storesøsters enebolig på Grua i Oppland den 12. juni i fjor, bare to måneder etter hun hadde fått innvilget asyl i Norge sammen med sin to år gamle datter.

Den lille jenta ble meldt savnet og etterlyst samme dag. Fahezehs ektemann, en 29 år gammel afghansk statsborger som oppholdt seg ulovlig i Norge, ble formelt siktet for drapet.

Overvåkningsbilder av 29-åringen på flukt med den to år gamle jenta på armen fant veien til nettaviser og TV-sendinger både i Norge og Europa.

Dataspor førte italiensk politi til en kafe i Roma, hvor den ettersøkte mannen ble funnet sammen med den to år gamle datteren fire dager etter drapet.

Tiltalt for forsettlig drap

Den to år gamle jenta hadde ikke kommet til under flukten fra Norge, og hun er nå tatt hånd om av barnevernet i Norge.

Mandag starter rettssaken i Gjøvik tingrett, hvor 29-åringen står tiltalt for forsettlig drap på sin ektefelle, med en strafferamme på 15 års fengsel.

Torbjørn Klundseter

Aktor Torbjørn Klundseter mener det er interessant å spørre tiltalte hvorfor han reiste fra Norge

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Aktor, Torbjørn Klundseter sier tiltalen ikke omfatter frihetsberøvelse eller bortføring av toåringen.

– Flukten fra Norge er ikke en del av tiltalen, men det er interessant å spørre ham om hvorfor han reiste, sier Klundseter.

Ville frakte datteren til Sveits

Ifølge mannens forsvarer, Tarik Abbou, hadde den tiltalte en plan om å frakte datteren til Sveits, hvor han har bekjente.

– Men jeg vil helst ikke kommentere hvorfor han reiste, sier Abbou, og legger til at 29-åringen ikke anser reisen nedover i Europa som en flukt fra Norge.

Den tiltalte nektet straffskyld for drapet på Fahezeh Ahmadi i lang tid fordi han ikke ville innse at hun er død, forklarer forsvareren.

Under et politiavhør fredag erkjente 29-åringen drapet på sin ektefelle.

Ifølge forsvareren er tiltalte i svært dårlig form, og har psykiske plager. Det vil uansett ikke bli stilt spørsmål om 29-åringen er strafferettslig utilregnelig.

– Vi har ikke begjært at han er strafferettslig utilregnelig, og vi kommer ikke til å begjære det under rettssaken, sier Abbou.

Vil belyse forholdet i ekteskapet

Tarik Abbou

Forvarer Tarik Abbou bekrefter at 29-ringen har erkjent drapet på Fahezeh Ahmadi.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Fahezeh og tiltalte ble gift da hun bare var 14 år gammel. Ifølge storesøsteren som bor på Grua ble Fahezeh mishandlet av sin ektemann flere ganger mens ekteparet bodde i Iran.

Etter at Fahezeh og datteren fikk oppholdstillatelse i Norge, skal ekteparet ha vært uenige om hvor de skulle bo i fremtida. Ifølge storesøsteren likte ikke den tiltalte seg i Norge, og ville at kona og datteren skulle bli med til Tyskland for å bo der.

– Jeg prøvde å forklare at hun ikke kunne bli med til Tyskland siden hun allerede hadde fått opphold i Norge, og dermed ville blitt sendt tilbake hit likevel. Men det ville han ikke høre på, og mente Fahezeh bare ikke hadde lyst til å bli med han, har storesøsteren tidligere fortalt til NRK.

Aktor Torbjørn Klundseter vil ikke gå inn på bevisføringen, men sier påtalemyndigheten vil forsøke å belyse forholdt mellom Fahezeh og ektemannen.

– Vi vet at de ikke bodde på samme sted i Norge, så det å belyse kontakten mellom dem dagene før drapet vil være en viktig del av bevisføringen i saken, sier Klundseter.

Rettssaken starter i Gjøvik tingrett mandag, og det er satt av to uker til hovedforhandlingene.