Hopp til innhold

Blå himmel over Mjøsas hvite svane

Med høy solfaktor la Skibladner ut på årets første rutetur fra Gjøvik. Rundt 230 passasjerer tok båten i dag. Markedssjef Beate Tønnesen drømmer om å passere 20.000 i sommer.

Tirsdag la Skibladner ut på årets første rutetur fra Gjøvik. Rundt 230 passasjerer tok båten i dag. Markedssjef Beate Tønnesen drømmer om å passere 20.000 i sommer.

Drømmer om 20.000 passasjerer

Men er det en turistattraksjon som er avhengig av godt sommervær for å klare drømmemålet, er det Innlandets kjæledegge og kanskje største kjendis.

– Vi frykter en ny regnværssommer, men mister aldri håpet om en godværssommer, sier den alltid optimistiske markedssjef Beate Tønnesen. Skibladner har allerede hatt værgudene mot seg i forbindelse med flommen.

Sjansene for en sesongåpning av rutetrafikken med åpne sluser var stor. Men i dag gikk det på (sol)skinner!

Klokkespill og hornmusikk

Morten Aspeli, Steinar Selanger og Tor Gullestad

Ordfører Morten Aspeli og turistsjef Tor Rullestad ønsker velkommen til Hamar.

Foto: Knut Sveen / NRK

45 passasjerer var med Skibladner fra Gjøvik til Hamar, og der gikk det på enda flere. Og det var virkelig liv og røre på Skibladnerbrygge. Skydekket hadde sprukket opp etter en heller grå junimorgen. Sola varmet faktisk.

Dagens største og bredeste smilet hadde kapteinen, Steinar Selanger, som ble ønsket velkommen til Hamar av ordfører Morten Aspeli og turistsjefen i Hamar-regionen Reiseliv, Tor Rullestad. De var blide de to også, da! Så det er sagt. Men kapteinen hadde nok også det lengste smilet. Alle skulle ha bildet av seg med ham sså klart.

Klokkespill møtte båten, mens representanter for Hamar Veterankorps spilte munter musikk både ved ankomst ,under det halvtime lange oppholdet, og avgangen. Bedre å spille munter musikk i sol enn regn. Det er lett å høre.

Skibladner åpnet rutetrafikken denne sommeren. Rundt 230 passasjerer tok båten i dag, på ulike strekninger. Markedssjef Beate Tønnesen håper på 20.000 passasjerer i sommer.

Takk for turen

Maskinist Arnesen

På en av de hvitmalte benkene på Skibladnerbrygga sitter en eldre kar alene. Det er vangsokningen Arne Arnesen (77) fra Vangli i Vang (Ikke fra Hamar, nei).

– Morn! Hvorfor er du her i dag?

– Jeg har seilt sammen me'n Steinar i mange år, sier Arne og peker på den solbrune kapteinen med mørke solbriller midt i folkemengden.

Arne Arnesen og Steinar Selanger

Gamle kamerater fra sjøen, Arne Arnesen og Steinar Selanger.

Foto: Knut Sveen / NRK

Arne Arnesen har kjørt ned for å hilse på. De seilte mange år sammen på Nordsjøen og var også helt til Japan og hentet en gasstanker. 45 år til sjøs ble det før han ankret opp for godt for 14 år siden, 25 år som maskinist og 20 på dekk.

– Må ha med det første anløpet, vet du, smiler Arnesen.

Petter Flågen (17) fra Toten er litt mer alvorlig. Etter to år som bryggegutt, har han rykket opp som lettmatros på båten. Elev ved Lena videregående, mekanikerlinja. Får megaskryt av kapteinen.

Petter Flågen, Toten, lettmatros Skibladner

Petter Flågen (17) lovende lettmatros fra Toten.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Men jeg vet ikke om jeg blir sjømann. Først skal jeg bli ferdig med videregående, sier den beskjedne lettmatrosen.

– Ha det, nå skal jeg hjem å lese om skogsmatrosen til Michelet, humrer Arne Arnesen. Han har mange historier på lager, men du får ingen her. Dette er Skibladners dag.

Flere saker fra Innlandet

Trafikkulykke Østerdalen Sladdet

To personer døde i trafikkulykke på riksveg 3 i Østerdalen

Kvinne siktet for drap i Løten

Løten-siktet kvinne er fortsatt i varetekt – etterforskningen pågår fortsatt